Hoe veilig is uw huis?

Afbeelding bij het bericht"Hoe veilig is uw huis?"

Een veilig huis is een woning waarin u zo min mogelijk risico loopt om te vallen, struikelen of uit te glijden. De meeste risico’s kunt u gelukkig makkelijk beperken.

Belangrijk om vallen te voorkomen
Als we jong zijn, zijn we beter in staat een val op te vangen. Naarmate we ouder worden, zorgt een val in en om het huis vaker voor letsel. Vaak gebeuren die ongelukken in uw eigen huis of tuin.

 

Tip 1: Verwijder losliggende kleedjes en snoeren

Over kleedjes, matten en snoeren die los liggen kunt u struikelen of uitglijden. Probeer losse snoeren weg te werken. Wilt u de kleden en matten graag behouden, zorg er dan voor dat er een antislipmat onder ligt, zodat de kleden niet verschuiven als u er op staat of loopt.

Tip 2: Zorg voor goede verlichting

Veel struikelpartijen gebeuren in het donker. Zorg daarom voor goede verlichting, bijvoorbeeld op de route naar het toilet ‘s nachts. Wilt u uw partner niet wekken, overweeg draadloze ledspotjes met bewegingsmelder. Deze verlichten de vloer zodra u uit bed stapt.

 

Tip 3: Neem geen onnodig risico

Staat u vaak op een stoel om iets te pakken? Moet u ver reiken om een raampje te openen? Voor het openen van bovenraampjes zijn handige raamopeners verkrijgbaar met een lange steel. En pak niet de dichtstbijzijnde stoel, maar kies voor een veilige keukentrap. Overweeg in de keuken ook of u dingen die u vaak nodig hebt, niet beter kunt verplaatsen naar een plek waar u makkelijker bij kunt.

 

Tip 4. Voorkom gladde vloeren en trappen

Gladde badkamervloeren en traptreden zijn de oorzaak van veel valpartijen in huis. Breng antislipmateriaal aan op gladde houten traptreden. Voor badkamervloeren zijn tegenwoordige sprays op de markt om de vloer stroef te maken. U hoeft dus niet de complete vloer te vervangen.

Grotere aanpassingen? Denk aan de Blijverslening

Soms zijn er gevaarlijke of onpraktische situaties in huis die kostbaarder zijn om aan te passen. Zoals het verwijderen van het ligbad of de douchebak. Wilt u dit graag, maar heeft u hiervoor niet de middelen? In Lelystad kunt in aanmerking komen voor de Blijverslening, die er speciaal is voor zulke levensloopbestendige maatregelen.