Ouderen genieten bij FlevoMeer Bibliotheek van de kracht van verhalen

Afbeelding bij het bericht"Ouderen genieten bij FlevoMeer Bibliotheek van de kracht van verhalen"

Afhelopen vrijdag werd tijdens de Nationale Voorleeslunch in heel Nederland voorgelezen aan ouderen. Bij FlevoMeer Bibliotheek Lelystad lazen kinderen van basisschool Het Mozaïek vandaag voor aan tien ouderen van de Hanzeborg en de Uiterton. Met zichtbaar plezier genoten de ouderen van de prentenboeken die de kinderen met hun juf zelf hadden uitgezocht.

Samen lezen en lunchen

In groepjes lazen de kinderen voor aan hun “opa’s en oma’s”, waarna ze de ouderen een aantal vooraf verzonnen vragen stelden over het voorgelezen verhaal. Zo ontstonden hele bijzondere gesprekken. Na het voorlezen, stond er een lekkere lunch klaar. Het was zichtbaar dat zowel de kinderen als de ouderen enorm genoten van elkaars gezelschap.

 

Over de Nationale Voorleeslunch

De eerste vrijdag in oktober is jaarlijks uitgeroepen tot Nationale Ouderendag. De Nationale Voorleeslunch laat zien dat het voorlezen van verhalen een rol kan spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en sfeer en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen. Voorlezen is daarmee een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg. De Nationale Voorleeslunch werd georganiseerd in samenwerking met de Leescoalitie, een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, de Koninklijke Bibliotheek, het Literatuurmuseum en de Vereniging Openbare Bibliotheken.