Bibliotheek voor mensen met dementie in Lelystad geopend met hulp van Woonzorg Flevoland

Direct
zorgadvies
0320-
229 173

🠄 Terug naar overzicht

In de FlevoMeer Bibliotheek in Lelystad kunnen mensen met dementie, hun naasten en professionals twee keer per week terecht bij de dementheek voor informatie en advies rondom dementie en voor hulpmiddelen voor ondersteuning van mensen met dementie.

De dementheek is een samenwerking van Netwerk Dementie Flevoland en FlevoMeer Bibliotheek Lelystad, met bijdragen van Woonzorg Flevoland, ICare, Coloriet, Alzheimer Nederland afdeling Flevoland en Welzijn Lelystad en is bedoeld als laagdrempelige voorziening, die invulling geeft aan de lege ruimte tussen ‘nog geen zorg/ondersteuning’ en een voorziening zoals dagbesteding. Hiermee wil de dementheek ervoor zorgen dat inwoners van Lelystad met geheugenproblemen, niet-pluisgevoel en dementie zo lang mogelijk, veilig en met plezier thuis kunnen blijven functioneren. Daarnaast voelen mantelzorgers voelen zich ondersteund en houden de zorg langer vol.

Een bibliotheek voor mensen met dementie
De dementheek is kortgezegd een ‘bibliotheek’ met dementie als thema. In de dementheek is informatie en advies beschikbaar over dementie en is het daarnaast mogelijk om hulpmiddelen te lenen. Zo is het mogelijk om boeken en dvd’s met informatie over omgaan met dementie te lenen en om advies te krijgen over de juiste ondersteuning bij dementie. Hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld herinneringsboxen met prenten en platen van vroeger, die helpen een gesprek op gang te brengen, maar ook een digitale klok of een meer uitgebreide seniorentablet waar afspraken in genoteerd kunnen worden of een knuffelrobot die reageert op aanrakingen en helpt om te ontspannen behoren tot de collectie.

Vrijwilligers als vraagbaak
Ineke Massee en Gerda Stam bemannen samen met een aantal andere vrijwilligers bij toerbeurt de dementheek in de FlevoMeer Bibliotheek. Allebei werkten ze hiervoor zo’n dertig jaar in de zorg. Gerda: “In mijn tijd als verpleegkundige heb ik onder andere in een verzorgingstehuis gewerkt met mensen met dementie. Het was soms moeilijk om te zien hoe verdrietig iemand kon zijn vanwege zijn of haar ziekte. Het was dan de kunst om contact te maken via de juiste ingang, en dan was er plek voor plezier.” Ineke werkte jarenlang als verzorgende in woonzorglocatie De Uiterton van Woonzorg Flevoland in Lelystad: “Ik herinner me een dame die vaak heel boos was. Maar als ik het lied ‘Droomland’ zong, dan was de boosheid over en zong ze mee. Die liederen van vroeger kunnen een houvast zijn.” Gerda hoopt dat de dementheek een succes wordt. “Het zou mooi zijn als de hulpmiddelen mensen met dementie en hun naasten helpen, bijvoorbeeld door rustiger te worden van de robotkat of contact te maken met behulp van de seniorentablet.”

Informatie over de dementheek
De dementheek bevindt zich op de eerste verdieping van de FlevoMeer Bibliotheek, aan de Promesse 4 in Lelystad, en is tot juli geopend op dinsdag 10:00 tot 13:00 uur en op donderdag 16:30 tot 19:30 uur. In de maanden juli en augustus is de dementheek gesloten.

Vrijwilligers Gerda (links, met de robotkat) en Ineke (rechts, met de herinneringenbox).

Meer lezen

Volg ons op social media

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandWoonzorg Flevoland is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering