Casemanager Ria begeleidde een 36-jarige man met Alzheimer

Direct
zorgadvies
0320-
229 173

🠄 Terug naar overzicht

Ruim een jaar lang heeft onze casemanager dementie, Ria Verhoef, een jonge man van 36 met de ziekte van Alzheimer begeleid in zijn thuissituatie. Deze week is hij met spoed opgenomen in een verpleeghuis, op een gespecialiseerde afdeling voor jonge mensen met dementie. Zijn echtgenote en twee jonge kinderen blijven thuis verdrietig achter. Voor de hele familie en hun vriendenkring is de opname confronterend. Ria kijkt terug op de afgelopen periode en is diep geraakt door deze casus.

De dag van de spoedopname

“Met alle betrokken collega’s vanuit de eerste lijn, van het betrokken verpleeghuis en collega’s van het Alzheimercentrum van het VU als vraagbaak, hebben we ons keihard ingezet om meneer op deze passende plek te krijgen. De IBS-toetsing (onderzoek van een psychiater, dat bepaalt of iemand acuut opgenomen wordt vanwege gevaar, red.) was vanochtend. In verband met de coronamaatregelen stond ik zelf buiten op de parkeerplaats. Ik kon daar ter plekke de vragen van het crisisteam beantwoorden, de mentor was bij meneer in de woning. De echtgenote en kinderen waren op mijn advies niet aanwezig en werden opgevangen door familie. De begeleiding van dit jonge gezin heeft een diepe indruk bij mij achtergelaten.”

Complimenten voor de begeleiding

Ria kreeg een groot compliment van de maatschappelijk werker in het verpleeghuis, die aangaf dat Ria haar rol als casemanager dementie meer dan fantastisch had vervuld. Ook van het VU-Alzheimercentrum kreeg zij een mooie mail: “Wat is het uiteindelijk allemaal snel gegaan bij deze familie! Maar dankzij jouw/jullie goede zorgen heeft dit jonge gezin wel alle ondersteuning gehad die zij nodig hadden. Ik kan mij zeker voorstellen dat dit een diepe indruk heeft achtergelaten en ik vind het dan ook bijzonder knap hoe je dit hebt aangepakt. Dank daarvoor!”

Casemanager en rouwbegeleider

Het begeleiden van jonge mensen met dementie is een vak apart. In het geval van deze casus, ging het om een gezin met nog zeer jonge kinderen. Meneer zat nog volop in het werkzame leven toen hij de diagnose Alzheimer kreeg. Eerst werd gedacht aan een burn out. De casemanager staat in zo’n geval het hele gezin bij en in dit geval ook nog ouders en vrienden van de cliënt. Het is haast niet voor te stellen wat deze ziekte doet als je een actief en vol leven hebt. Het hele traject staat in het teken van verlies en de casemanager is dan eigenlijk een soort rouwbegeleider. Het is dus niet zo gek dat Ria nu ook zelf even de tijd moet nemen om dit een plekje te geven.

Casemanager Ria Verhoef

Meer lezen

Volg ons op social media

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandWoonzorg Flevoland is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering