De inzet van vrijwilligers is onbetaalbaar en maakt echt verschil!

Direct
zorgadvies
0320-
229 173

🠄 Terug naar overzicht

Dag van de vrijwilliger 2023 – Op meerdere afdelingen en locaties van Woonzorg Flevoland zetten vrijwilligers zich dagelijks belangeloos in voor mensen die zorg ontvangen. Ria (71) doet al 25 jaar vrijwilligerswerk in woonzorglocatie De Uiterton in Lelystad. Door de jaren heen heeft ze veel meegemaakt als vrijwilliger. En voorlopig is ze niet van plan om te stoppen: “Je geeft de mensen iets en krijgt er voldoening voor terug. Je ziet het plezier in hun ogen. Het is schitterend.”

Ria kan zich de start als vrijwilliger nog goed herinneren: “Een vriendin van mij schonk koffie in De Uiterton. Ze vroeg of ik ook wilde helpen. Ik meldde mij aan en startte mijn tijd als vrijwilliger. Het was direct gezellig, ik kwam in een vriendinnengroep terecht!”

Het schema van vrijwilligers en bewoners zat in die tijd al bomvol leuke activiteiten. Van modeshows en bingo’s tot optredens van artiesten. “Het ene moment serveerden we hapjes en drankjes bij activiteiten of zorgden we voor de begeleiding bij dagjes uit. Het andere moment bakte ik met bewoners lekkere dingen om er vervolgens samen van te genieten bij de koffie. Ook organiseerden we in het verleden een high tea. Samen met bewoners deden we een leuk hoedje op en een bloemenjurk aan. Met het geld dat over was gingen we naar de Intratuin om de kerstshow te bekijken,” vertelt Ria.

Verandering

Ria zit niet stil als vrijwilliger. Om de week gaat ze bloemschikken met bewoners van De Uiterton. “Met een groep van 15 tot 20 mensen maken we een bloemstukje, die zij vervolgens meenemen naar hun appartement. Ze maken het bloemstukje zelf, met een beetje hulp van ons. Dat vinden ze schitterend. Er is altijd afwisseling in bloemen. Zo hebben de mensen steeds iets nieuws om mee aan de slag te gaan.”

De laatste jaren ziet Ria een verandering in de activiteiten. “Veel bewoners zijn minder mobiel, dus buitenactiviteiten zijn er minder. Dat is jammer. Maar gelukkig hebben de mensen nog steeds merkbaar plezier van de activiteiten die wel worden georganiseerd.”

Voldoening 

“Waarom ik al zo lang vrijwilligerswerk doe? Het is de voldoening die het geeft. Je ziet dat mensen blij worden, gewoon omdat je er bent en iets leuks met ze doet. De waardering is groot,” vertelt Ria trots. “Wij blijven nodig voor die mensen. Dan kunnen er meer leuke dingen worden gedaan. Vrijwilligers zullen altijd belangrijk blijven. Dat denk ik echt.”

Greet Koelewijn, coördinator vrijwilligersbeleid, sluit zich bij Ria aan: “Vrijwilligers zijn onmisbaar binnen de zorgverlening van Woonzorg Flevoland. Ze zijn er om aandacht te geven aan de bewoners en voor een variatie aan taken om (zorg)medewerkers – waar mogelijk – te ontlasten. De inzet van informele zorg is onbetaalbaar en maakt echt het verschil.”

Omroep Flevoland interviewde Greet Koelewijn over het belang van vrijwilligerswerk in de zorg. Het interview is hier terug te luisteren!

Ook vrijwilliger worden?

‘Echt iets betekenen voor een ander’ Dat doen vrijwilligers van Woonzorg Flevoland voor bewoners en cliënten. De waardevolle aandacht die jij geeft, vervult een behoefte van een cliënt. Hiermee neem je een bijzondere en gewaardeerde rol in, in de persoonlijke wensen en behoeften van de cliënten. De zorg, geleverd door onze collega’s, is zoveel mogelijk afgestemd op de behoeften van de cliënten. En de hulp van vrijwilligers is daar mooie, waardevolle aanvulling op. En ook nodig: want er zijn (in de toekomst) steeds meer ouderen in ons land die zorg nodig hebben.

Nieuwe vrijwilligers zijn altijd van harte welkom bij Woonzorg Flevoland. Op onze Werken Bij website is alle informatie over vrijwilligerswerk te vinden.

Greet en Ria in De Uiterton

Meer lezen

Volg ons op social media

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandWoonzorg Flevoland is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering