Eerste medicijndispenser in gebruik genomen

Direct
zorgadvies
0320-
229 173

🠄 Terug naar overzicht

Eerste medicijndispenser in gebruik genomen

“Met een druk op de knop de medicijnen in de hand”

Deze week is de eerste Medido bij een thuiszorg cliënt van Woonzorg Flevoland in gebruik genomen. De Medido is een kastje dat bij de cliënt thuis wordt geplaatst en een signaal geeft als de cliënt zijn medicijnen moet innemen. Na één druk op de knop komt uit het kastje een plastic zakje met de pillen die op dat moment moeten worden ingenomen. Om het helemaal makkelijk te maken wordt het zakje ook nog keurig opengemaakt.

Het slimme medicijnkastje is bedoeld voor cliënten die graag zelf (meer) de regie over hun eigen leven willen hebben en minder afhankelijk willen zijn van de zorgverlener. Voor cliënten die niet zo goed meer zien, een slechte handfunctie hebben door bijvoorbeeld reuma of wat vergeetachtig beginnen te worden is de dispenser ideaal. In plaats van de thuiszorgmedewerkster die langskomt om de medicijnen aan te reiken, zorgt de Medido hier nu voor. Linda Nijhof, Wijkverpleegkundige bij Woonzorg Flevoland, vertelt: “Als na het afgegeven signaal de cliënt niet op de knop van het kastje drukt om de medicijnen in te nemen gaat er automatisch een signaal naar de alarmcentrale. De alarmcentrale neemt contact op met de cliënt en herinnert deze er aan dat de medicijnen nog moeten worden ingenomen.”

Vergroten zelfredzaamheid

Doel van het experiment is om de cliënt de zelfredzaamheid te geven die deze aan kan. Onderzoeken wijzen uit dat met de inzet van de Medido de medicatietrouw groter wordt en de spreiding waarbinnen de medicijnen worden genomen kleiner. Medicijnen werken hierdoor beter of kunnen soms in lagere dosering worden genomen.

Langer Thuis

De Medido wordt, afhankelijk van de zorg die de cliënt ontvang, gefinancierd door de zorgverzekeraar of anders uit het budget van de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze maand worden de eerste Medido apparaten verstrekt bij tenminste 2 cliënten. Linda, “Indien de evaluatie over 3 maanden positief is zullen we na verwachting uiteindelijk bij circa 30 cliënten een Medido kunnen inzetten.” De Medido maakt onderdeel uit van een veel breder innovatie programma bij Woonzorg Flevoland. Binnen dit programma “Langer Thuis” willen we een menukaart ontwikkelen met slimme innovaties die de cliënt in de thuissituatie maximaal kunnen ondersteunen.

medicijndispenser Woonzorg Flevoland

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Bent u tevreden met Woonzorg Flevoland?

Geef uw waardering zodat wij onze zorg
nog beter kunnen maken.

8