Ervaringen uitwisselen over omgaan met dementie

Direct
zorgadvies
0320-
229 173

🠄 Terug naar overzicht

De naasten van iemand met dementie hebben vaak veel zorgen. Woonzorg Flevoland vindt het belangrijk om mantelzorgers te ondersteunen en te weten hoe de zorg nog beter kan aansluiten op de behoeften van mensen van dementie en hun naasten. Daarom organiseerde Netwerk Dementie Flevoland, waar Woonzorg Flevoland bij aangesloten is, op donderdag 31 januari een klantarena in wijkcentrum de Dukdalf in Lelystad.

Ervaringsdeskundigen en hulpverleners dementie

Mensen met dementie en hun naasten werden uitgenodigd hun ervaringen te delen over de zorg en begeleiding bij dementie. Zo’n twintig inwoners van Lelystad en Dronten waren aanwezig. Daarnaast waren er 17 hulpverleners en managers uit de zorg aanwezig om te luisteren naar de ervaringen. De bijeenkomst werd geleid door Yvonne de Jong, senior adviseur bij Vilans, kenniscentrum voor langdurende zorg. Door middel van gerichte vragen over de verschillende fasen van dementie wisselden de deelnemers verhalen en ervaringen uit.

Kwetsbaar opstellen

Er kwamen veel emoties naar boven bij het spreken over dit gevoelige onderwerp. Bijzonder was dat er vier echtparen aanwezig waren, waarbij de ene partner dementie had en de ander mantelzorger was. Het was mooi om te zien hoe kwetsbaar mensen zich durfden op te stellen. Een reactie van een deelnemer: ‘Wat goed om te horen dat er wel meer mensen zo vaak boos zijn, en dat dit erbij hoort…’

Verbeterpunten door de hulpverleners

Na een intensieve vragenronde werd een heerlijke lunch geserveerd. Hierna mochten de hulpverleners aan het werk; zij hebben aan de hand van de ervaringen verbeterpunten geformuleerd, waar de komende tijd actie op wordt gezet. Coördinator Wendela Gort Erbrink sloot de bijeenkomst af met de belofte dit actieplan én een presentje voor de deelnemers per post te zullen toesturen.

De volgende bijeenkomst is op woensdag 6 maart in Emmeloord. Kijk voor meer informatie op de website van Dementie Netwerk Flevoland.

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Bent u tevreden met Woonzorg Flevoland?

Geef uw waardering zodat wij onze zorg
nog beter kunnen maken.

8