“Ik heb dementie, maar het is niet zo dat ik niets meer kan”

Direct
zorgadvies
0320-
229 173

🠄 Terug naar overzicht

Dagbestedingscliënt Hans werd gevolgd door Omroep Max

“Ik ben blij dat er op televisie aandacht wordt besteed aan mensen met dementie. Het is namelijk niet zo dat je na de diagnose niets meer kan.” Hans Jongejans (60) is cliënt bij de dagbesteding in Almere, heeft een beginnende vorm van dementie en werd door Omroep Max een aantal maanden gevolgd voor het programma ‘Niet Zonder Ons’, waarin het belang van een actieve daginvulling voor mensen met een hersenaandoening in beeld wordt gebracht.

41 jaar werkte Hans als lasser bij een scheepreparatiebedrijf. Tot hij twee jaar geleden opeens fouten begon te maken in zijn werk. Na tests in het ziekenhuis bleek dat hij een beginnende vorm van dementie heeft. Maar zijn leven stopt hier niet. “Het is niet zo dat je opeens niets meer kan of weet. Ik weet alles nog. De dementie is nu nog in het beginstadium, en het wordt wel anders, dat weet ik ook. Ik word vergeetachtiger, maar ik weet mijn pincode nog en ik kan dingen in het huishouden doen.”

“Prettig om te laten zien wat ik kan”
In de documentaireserie staat het belang van een actieve dagbesteding centraal. Dit omdat uit onderzoek blijkt dat de hersenen minder snel achteruit gaan als iemand actief blijft. Het laat zien hoe belangrijk het is dat deze groep mensen weer het gevoel krijgt ertoe te doen door deel uit te maken van de samenleving. Iets waar Hans het mee eens is. “Ik vind het prettig om te laten zien wat ik kan. Het programma regelde voor me dat ik in de horeca van een cultureel centrum in Amsterdam kon werken, en daarna in het restaurant van Almere Jungle. Ik deed daar van alles, koffie en thee inschenken, maar ook cappuccino’s maken, en afrekenen. Dat ging allemaal perfect.”

“Het is fijn om mezelf nuttig te maken”
“Ik merkte dat ik het heel prettig vind om actief te zijn. Het is fijn om mezelf nuttig te maken, zolang ik dat nog kan. Ik ga nu één keer per week naar de dagbesteding in Almere Jungle, en daar help ik nu ook met de dierverzorging en bij de houtbewerking. Op andere dagen ga ik lekker fietsen, of wandelen en ik help mijn vrouw in het huishouden door bijvoorbeeld te stofzuigen. Ik wil geen kasplantje worden.”

“Ik heb met veel plezier meegewerkt”
“Hoe ik benaderd ben om gefilmd te worden? Ja zie, dat weet ik dus niet meer.” Een paar minuten later herinnert Hans zich het toch. “Oh ja, mijn nichtje had de oproep gezien en vroeg of het niet wat voor mij was.” Gefilmd worden was niet ongemakkelijk voor Hans. “Ze hebben me zelfs gefilmd toen ik opstond bijvoorbeeld, en ik me ging scheren, wassen en aankleden. Ik vond het alleen maar leuk dat ik gefilmd werd en heb met veel plezier meegewerkt.” Voordat het programma op televisie komt, mag Hans alvast de eerste twee afleveringen zien. “Ik heb daar geen verwachtingen bij, en laat het gewoon op me af komen. Het wordt misschien confronterend, maar dat is niet erg, misschien juist wel goed. Zo ben ik nu.”

Uitzendingen Niet Zonder Ons
Het televisieprogramma ‘Niet Zonder Ons’ is vanaf maandag 3 februari 2020 te zien op NPO1 om 21:30 uur. Er worden zes afleveringen uitgezonden.

Meer lezen

Volg ons op social media

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandWoonzorg Flevoland is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering