KLM-stewardess Chantal werkt tijdelijk als gastvrouw bij woonzorglocatie De Uiterton

Direct
zorgadvies
0320-
229 173

🠄 Terug naar overzicht

Chantal Dijkstra is al 23 jaar stewardess bij luchtvaartmaatschappij KLM en vliegt tussen verschillende werelddelen. Maar nu even niet. Op dit moment schenkt zij namelijk geen koffie aan reizigers in het vliegtuig, maar aan bewoners van woonzorglocatie De Uiterton. Vanwege de coronacrisis moet KLM ca. 5000 banen schrappen. Veel van het vliegpersoneel zit nu thuis, te wachten of ze mogen werken. Samen met Actiz, brancheorganisatie voor verpleeghuizen, biedt KLM het personeel de mogelijkheid om, met behoud van loon, twee maanden in de zorg ondersteunende taken uit te voeren. Chantal greep deze kans met beide handen aan.  

“Door de crisis zijn veel vluchten geschrapt en daardoor zat ik nu thuis te wachten of ik moest werken. En als ik moest werken, hoorde ik dat regelmatig heel kort van tevoren. Dat is niet altijd handig. Toen bekend werd dat je je kon aanmelden voor de Nationale Zorgklas, om daarna te kiezen voor een tijdelijke detachering in de zorg, heb ik dat gelijk gedaan. Veel beter dan ‘stilzitten’ en niets doen, dacht ik. Dan kan ik me maar beter ergens anders nuttig maken.”

Verzorgen en een praatje maken

Elke dinsdag- en donderdagochtend is Chantal nu op een afdeling Kleinschalig wonen in de Uiterton, een woning voor mensen met dementie, om daar als gastvrouw het zorgpersoneel te ondersteunen. “Als de bewoners wakker zijn, worden ze naar de woonkamer gebracht en vang ik ze op. Daar maak ik een broodje voor ze, of ze smeren die zelf. Ik schenk koffie en thee, speel spelletjes en maak een praatje. Wat dat betreft is er wel overlap met mijn werk als stewardess: mensen verzorgen en een praatje maken doe ik in het vliegtuig ook.”

“Ik heb veel respect voor de mensen in de zorg”

“Doordat ik in de woonkamer aanwezig ben, kunnen de zorgcollega’s op de kamers rustig hun werk doen. En dat is echt heel waardevol. Je hoort in het nieuws wel eens over de tekorten in de zorg, maar nu zie ik echt hoe het is. Ik heb veel respect voor wat zorgmedewerkers moeten doen in de kleine hoeveelheid tijd, en met hoeveel geduld zij de bewoners uit bed helpen en wassen. En is er een zieke, dan draaien ze een extra dienst, of doen ze de dienst met iemand minder.”

Waardevol zijn voor de zorg

“Het is fijn dat ik bewoners op hun gemak kan stellen en hen kan helpen. Helpen bij zelf een broodje smeren, een spelletje spelen of samen aan de tovertafel zitten. Daar heb ik tijd voor. Als er collega’s bij de KLM, of anderen, zijn die erover denken om dit ook te doen, zeg ik: altijd doen! Het is mooi om te kijken hoe het er in een ander werkveld aan toegaat, en je kunt heel waardevol zijn voor de zorg. Ik vond het in ieder geval een unieke kans en ben dankbaar dat ik dit mag doen.”

Werken in de zorg als Plan B

“Dit is mijn derde week bij Woonzorg Flevoland, en ik ga elke dag met een fijn gevoel naar huis. Het is ook heel prettig samenwerken met de collega’s hier. De afdeling waardeert dat ik er ben, en ik voel me welkom. 1 oktober stopt mijn werk hier en ga ik weer vliegen. Het zijn spannende tijden op dit moment bij KLM, en ik hoop dat ik mag blijven. Mocht dit niet zo zijn, dan zie ik werken in de zorg nu wel als een plan B. Ik vind het dusdanig leuk, dat ik omscholen wel als een optie zie. Het is het overdenken waard.”

Meer lezen

Volg ons op social media

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandWoonzorg Flevoland is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering