Levensbegeleider André Kloosterman staat thuiszorgcliënten met levensvragen bij

Direct
zorgadvies
0320-
229 173

🠄 Terug naar overzicht

Wanneer je te maken krijgt met verlies, staat je leven even stil. Dit verlies kan het verlies van je relatie, partner, kinderen of je (goede) gezondheid zijn. Je kunt bij dit verlies te maken krijgen met vragen als: ‘Waarom overkomt mij dit?’ en ‘Wie ben ik nu eigenlijk?’. Sinds april staat levensbegeleider André Kloosterman thuiszorgcliënten van Woonzorg Flevoland bij, om te praten over deze vragen.

“Mijn voornaamste taak is mensen thuis begeleiden en hen bijstaan als het tegenzit in het leven. Als je boos of verdrietig bent, is het verstandig om daar aandacht aan te geven. Regelmatig kunnen mensen met hun verhaal terecht bij vrijwilligers, familie of zorgverleners, maar soms is dat niet voldoende. Of wil diegene zijn of haar naasten niet belasten en de tijd die er nog is ‘gezellig’ besteden. In mijn werk als levensbegeleider zorg ik ervoor dat iemand z’n verhaal bij mij kwijt kan en gaan we in op wat diegene daarbij ervaart. Elke emotie mag er zijn en je hoef je niet krachtiger voor te doen. De opluchting die ik zie bij mensen is heel mooi. Ik help mensen graag zaken waar ze mee worstelen achter ze te laten en weer verder te gaan.”

Anders dan een psycholoog

“Mijn werk lijkt op dat van een psycholoog; er is overlap tussen de werkzaamheden. Maar met een psycholoog werk je vaak ergens naartoe. Ik houd me met mijn cliënten bezig met zaken die niet op te lossen zijn, zoals chronisch ziek zijn. In de gesprekken zoeken we naar ruimte om om te gaan met de situatie en lastige vragen als: ‘In hoeverre laat ik me nog behandelen?’. Daarbij help ik ook om gevoelens helder te krijgen. Als je boos bent, waarom ben je dan boos? Ik luister, kijk en probeer gevoelens te begrijpen en te duiden. Samen ontdekken we hoe iemand zich voelt. Tips geef ik niet, dan voelt diegene zich niet meer gehoord. En hoe kan ik iemand tips geven als ik zelf niet in die situatie zit? Bevestigen dat iemand verdrietig mag zijn, en alle gevoelens die daarbij horen normaal zijn: dat helpt al enorm.”

Bereiken van innerlijke ruimte

Het werk van André bij Woonzorg Flevoland wordt mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit de overheid, en is beschikbaar gesteld voor cliënten die zorg van ons ontvangen. De hulp is bedoeld voor mensen van vijftig jaar en ouder, palliatieve patiënten (inclusief naasten) en kinderen in de palliatieve fase en hun naasten. “Na een eerste gesprek kijk ik samen met de cliënt of het klikt, en aan de hand daarvan hebben we ongeveer drie tot vijf keer een gesprek. Tijdens deze gesprekken loop ik met iemand mee op zijn of haar levensweg. Er is geen doel om ergens te komen, behalve het bereiken van innerlijke ruimte: dat er naast het verdriet ook de mogelijkheid is om even afstand te nemen van de gevoelens. Al pratende vinden we een goede manier om ergens mee om te gaan.”

Ook behoefte aan hulp?

Heeft u behoefte aan hulp bij vragen rondom verlies en zou u graag eens met André willen praten? Geef dit dan aan bij uw wijkverpleegkundige, die brengt u in contact met André. De hulp van André is beschikbaar voor mensen van 50 jaar en ouder, palliatieve patiënten (inclusief naasten) en  kinderen in de palliatieve fase en hun naasten.

Cliëntervaring: Mevrouw van den Broek krijgt hulp van André

Eén van de thuiszorgcliënten van Woonzorg Flevoland die André begeleid, is mevrouw van den Broek (70). Zij heeft uitgezaaide borstkanker en bevindt zich in een palliatieve fase.

“Ik ben lichamelijk ziek, maar ervaar ook geestelijke pijn, omdat ik kom te overlijden. Hoewel ik alleen woon, ben ik niet alleen: ik heb mensen om me heen die bij me op bezoek komen, bellen of appen. Maar praten over mijn angsten met hen vind ik moeilijk, omdat ik bang ben iets verkeerds te zeggen, of omdat ik niet wil dat ze denken dat ik altijd verdrietig ben: het verdriet komt in vlagen. Voor mijn kinderen is het ook moeilijk om over te praten, omdat ze mij achteruit zien gaan en hun moeder niet kwijt willen. Het is voor hen ook een verdrietige situatie en mijn pijn maakt mijn verdriet groter. Met hen bespreek ik meer luchtige zaken. Daarom is het erg prettig dat ik met André kan praten. Ik kan mijn verhaal bij André kwijt en weet dat het tussen ons blijft en dat lucht op.”

 “Ik voel rust als André is geweest”

“Wat we bespreken verschilt per keer. Het is maar net waar ik mee zit. We bespreken wat ik kan doen en kijken terug op mijn leven. Ik kijk naar de leuke en mooie dingen die ik heb gehad en heb meegemaakt. Ik voel rust als André is geweest. Daar ben ik heel blij mee. Het geeft me steun.  Sinds hij me bezoekt voel ik me beter en ben in staat wat te ondernemen. Doordat ik afleiding zoek om met mijn angsten om te gaan, voel ik me geestelijk beter en kan ik beter met mijn lichamelijke klachten omgaan. Zo ben ik begonnen met fotograferen: ik maak selfies met mijn telefoon, die ik op mijn computer bewerk. Het is fijn dat ik ruimte voel om op die manier invulling te geven aan mijn dag. Het geeft me een goed gevoel als ik iets ondernomen heb. Daarbij vind ik het fijn om iets tastbaars achter te laten.”

“Het lucht op”

“Ik voel me op mijn gemak bij André. Het voelt goed en ik heb echt wat aan zijn hulp. Het is fijn dat Woonzorg Flevoland dit voor mij geregeld heeft. De situatie blijft klote, maar ondanks dat het klote is, is er ruimte om mijn leven nog zinvol in te vullen. Als ik anderen in dezelfde situatie een advies zou geven, zou ik zeggen: het is misschien een drempel om met een levensbegeleider te praten, of eng om veel over jezelf te vertellen. Sommige mensen vragen niet snel om hulp en denken: ik red het wel. Maar mij heeft het geholpen. Soms moet je de stap eens zetten. Het lucht op.”

Mevrouw Van den Broek overleden

Tussen de afname van het interview met mevrouw van den Broek en het laten drukken van dit magazine zat twee maanden. Op dinsdag 29 oktober 2019 is mevrouw Van den Broek door euthanasie overleden. Zij heeft toestemming gegeven voor de publicatie van dit artikel na haar overlijden.

Woonzorg Flevoland wenst de nabestaanden van mevrouw Van den Broek veel sterkte met hun verlies. We zijn dankbaar dat we mevrouw Van den Broek mochten spreken over haar ervaringen met André Kloosterman, en dat zij met deze publicatie postuum helpt het werk van André onder de aandacht te brengen.

Meer lezen

Volg ons op social media

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandWoonzorg Flevoland is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering