Medido: digitale aanvulling op de zorg

Direct
zorgadvies
0320-
229 173

🠄 Terug naar overzicht

Technische innovaties in de zorg helpen zorgpersoneel betere, efficiëntere of ondersteunende zorg te leveren. Veel hulpmiddelen zijn erop toegespitst om cliënten zo lang mogelijk thuis te laten wonen, veilig in hun eigen omgeving. Woonzorg Flevoland ondersteunt het personeel en cliënten graag door middel van technische innovaties. Een van de laatst geteste innovaties is de Medido, een automatische medicijndispenser die ervoor zorgt dat een cliënt de juiste medicijnen op het juiste moment ontvangt.

Medicijnen in de juiste volgorde

Marijn Koelemij is innovatiemanager bij Woonzorg Flevoland en leidt het onderzoek naar het gebruik van Medido onder thuiszorgcliënten. “De Medido is een box waar een rol met medicijnzakjes in gaat. Deze rol is door de apotheek gevuld en wanneer het voor een cliënt tijd is om zijn/haar medicijnen te nemen, geeft de Medido een melding. De medicijnen komen dan in de juiste volgorde uit het apparaat.”

Een oogje in het zeil

Woonzorg Flevoland blijft het vangnet voor hulp bij de medicijninname. “Als de medicijnen niet genomen worden, gaat er een melding naar de centrale. Wij zoeken dan contact met de cliënt om te vragen hoe het komt dat de medicijnen nog niet genomen zijn. Krijgen we geen contact, dan gaat er iemand van ons langs om te kijken hoe het gaat en of we kunnen helpen. We krijgen ook een melding als de Medido geen stroom krijgt of wanneer de rol vast zit.”

Zelfredzaamheid voor de cliënt

Met de Medido houden cliënten de regie, iets waar Woonzorg Flevoland aan wil bijdragen. “We leveren een bijdrage aan de kwaliteit van leven door de zelfredzaamheid en de cliënt bepaalt zelf wanneer wij aan huis komen. Tegelijkertijd hoeven wij geen onnodig korte zorgmomenten in te plannen en hebben wij ruimte om vaste tijden te reserveren om iemand te helpen bij het wassen en aankleden.” Marijn benadrukt dat de Medido geen bezuiniging op zorgtijd inhoudt. “De momenten dat we er wel zijn, is er meer tijd en aandacht. Niet vluchtig even een pil uitdelen, maar échte aandacht. De Medido is hiermee een aanvulling op de dienstverlening en de contactmomenten.”

Onderzoek

Woonzorg Flevoland heeft het gebruik van de medicijndispensers een aantal maanden getest voordat deze verder onder cliënten die er baat bij hebben gespreid wordt. De thuiszorg en cliënten waren erg tevreden over de omgang met het apparaat. Een voorwaarde voor succes is wel dat de dispenser ingezet wordt voordat het voor iemand te lastig is om de instructies te onthouden.

Meer lezen

Volg ons op social media

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandWoonzorg Flevoland is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering