Verhaal uit Ondersteuning Thuis: Voormalig cliënt Ahmed: “Zonder de begeleiding van Chandra had ik niets bereikt”

Direct
zorgadvies
0320-
229 173

🠄 Terug naar overzicht

Via Ondersteuning Thuis van Woonzorg Flevoland ontvangen mensen thuis individuele begeleiding en ondersteuning, bijvoorbeeld bij een zinvolle besteding van de dag, eenzaamheid en het organiseren van het huishouden. Belangrijk werk, dat ervoor zorgt dat mensen in Lelystad weer (meer) zelfredzaam zijn. Met het werk van Ondersteuning Thuis worden financiële problemen en verwaarlozing voorkomen. Lees in onze verhalenreeks ‘Verhalen uit Ondersteuning Thuis’ hoe onze (voormalig) cliënten geholpen worden door hun individuele begeleider.

Vijf jaar geleden zat Ahmed Youssef (24) nog op school en kostte het hem veel moeite om zijn opleiding af te maken en op het rechte pad te blijven. Chandra Verheij, begeleider bij Ondersteuning Thuis van Woonzorg Flevoland vanuit de Wmo, hielp Ahmed twee jaar lang: met zijn huiswerk én om niet in de problemen te raken. Nu heeft Ahmed een baan en een vriendin en is vader van een zoon. “Ik ben blij dat alles nu op orde is.”

“Ik ben opgegroeid in armoede en met mijn ouders kon ik niet goed praten. Ik deed niets zoals het moest: ik deed verkeerde dingen; dingen die niet door de beugel kunnen. Ik had agressieproblemen en schulden bij verschillende instanties. Doordat ik ook problemen op school had, kwam ik in beeld bij de gemeente en werd Chandra mijn begeleider. De eerste keer dat ik haar ontmoette, zag ik een jonge vrouw die druk praatte, grapjes maakte en niet al te serieus deed. Het klikte en we werden eigenlijk gewoon vrienden.”

“Regelmatig kreeg ik een preek”

“In eerste instantie gingen we alleen chillen, tot ze me op een gegeven moment hielp met alles waar ik hulp bij nodig had. Ze heeft me geholpen met bellen naar instanties, om regelingen te treffen voor openstaande rekeningen, hielp me met het plannen van mijn huiswerk en ze raadde me aan om te gaan boksen, om mijn agressie kwijt te kunnen. Regelmatig gaf ze me een preek, dan zei ze dat ik uit de problemen moest blijven.”

“Chandra voelde mijn problemen aan en luisterde echt”

“Andere hulpverleners probeerden me wel eens te dwingen om te praten, maar ik ben geen prater en als je me gaat dwingen word ik boos. Chandra voelde mijn problemen aan en luisterde echt. Ik ben regelmatig boos weggelopen tijdens onze afspraken. Maar ik kwam altijd terug. Ik kon namelijk altijd bij Chandra terecht. Ze hield daarbij mijn geheimen voor zich, en daarom heb ik respect voor haar.”

“Toen mijn schulden afbetaald werden, voelde ik me rustiger. En hoewel ik vaak te laat kwam, ging ik wel naar school en had ik mijn huiswerk af. Ik deed mijn best. Ik kon Chandra niet teleurstellen, dat had ik haar beloofd. Ik wilde voor mezelf zorgen, dat was mijn doel. Ik heb mijn diploma gehaald en nu werk ik als elektricien. Ik heb niets te klagen: ik heb een huis, een auto, een vriendin en een kindje. Ik was nooit zo ver gekomen, als ik de hulp van Chandra niet had gehad. Dan zou ik het slechte pad op zijn gegaan en had ik niets bereikt.”

Individueel begeleider Chandra over Ahmed: “Ahmed is ‘groot’ geworden”: “Ahmed had een duidelijk beeld van wat hij wilde voor zijn toekomst. Een vriendin, kind, werk… De weg ernaartoe was misschien anders dan bij anderen, maar hij heeft het gered en daar ben ik trots op. Soms deed hij dingen die niet verstandig waren, maar hij luisterde altijd naar me. Het is fijn dat hij me vertrouwde en dat hij wist dat hij altijd bij me terecht kon. De individuele begeleiding is drie jaar geleden gestopt, maar als hij me nodig heeft kan hij me bereiken. De verbinding is niet weg.”

 

Meer lezen

Volg ons op social media

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandWoonzorg Flevoland is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering