Verhaal uit Ondersteuning Thuis: Meneer Mercelina: “Als Cobie binnen komt, krijg ik een dosis energie”

Direct
zorgadvies
0320-
229 173

🠄 Terug naar overzicht

Via Ondersteuning Thuis van Woonzorg Flevoland ontvangen mensen thuis individuele begeleiding en ondersteuning, bijvoorbeeld bij een zinvolle besteding van de dag, eenzaamheid en het organiseren van het huishouden. Belangrijk werk, dat er voor zorgt dat mensen in Lelystad weer (meer) zelfredzaam zijn. Met het werk van Ondersteuning Thuis worden financiële problemen en verwaarlozing voorkomen. Lees in onze verhalenreeks ‘Verhalen uit Ondersteuning Thuis’ hoe onze (voormalig) cliënten geholpen worden door hun individuele begeleider.

Meneer Mercelina (63) is chronisch ziek en heeft geheugenproblemen. Cobie Unlandt, begeleider bij Ondersteuning Thuis, gaat daarom wekelijks bij meneer Mercelina langs voor individuele begeleiding. Samen nemen ze onder andere zijn post en financiële administratie door, gaat Cobie mee naar doktersafspraken en ondersteunt Cobie meneer Mercelina op emotioneel vlak: “Als Cobie binnen komt, krijg ik een dosis energie”.

“Ik vergeet snel dingen, doordat ik ziek ben. Daarbij kan ik ook veel piekeren. Cobie helpt me mijn papieren uitzoeken en als ik met haar praat voel ik me een stuk rustiger. Ze geeft me raad over wat ik kan doen. Voordat Cobie me hielp, was ik somber. Ik maakte me zorgen over mijn woonsituatie. Die was niet veilig meer, vanwege alle drempels. Daar ben ik met mijn rollator twee keer over gevallen toen ik boodschappen ging halen.”

“Zonder Cobie’s hulp was mijn gezondheid achteruit gegaan”

“Het was een uitdaging om een urgentieverklaring te krijgen voor de aanleunwoning waar ik nu woon. Cobie heeft een doktersverklaring aangevraagd bij mijn internist, en toen was het binnen een maand geregeld. Ook de gemeente is bij de aanvraag erg behulpzaam geweest en heeft vanuit het WMO maatwerk geleverd, met onder andere een vergoeding voor de verhuizing. Was de verhuizing er niet gekomen, dan had het jaren geduurd voordat ik in aanmerking kwam en was mijn gezondheid achteruit gegaan. Daarbij heeft Cobie gezorgd dat al mijn spullen verhuisd werden. Binnenkort krijg ik een scootmobiel en als die er is regelt Cobie dat ik bij de Open Haven, een inloophuis van een stichting voor kwetsbare mensen, kan eten. Doordat ik dan zelf niet meer hoef te koken, houd ik energie over. En ik wil ook graag nieuwe contacten opdoen.”

“Cobie zorgt met haar hart”

“Door mijn nieuwe woning heb ik rust en heb ik het gevoel ik dat weer begin te leven. Door de verhuizing is mijn gezondheid weer vooruitgegaan. Ik accepteer mijn situatie nu ook beter en heb meer doorzettingsvermogen om te vechten voor mijn gezondheid. Zonder de hulp van Cobie had ik de verhuizing niet voor elkaar kunnen krijgen en daarom waardeer ik haar enorm. Ze heeft ontzettend haar best gedaan. Cobie zorgt met haar hart. Wat er ook gebeurt, ik wil dat Cobie mijn contactpersoon blijft.”

Begeleider Cobie over meneer Mercelina: “Meneer Mercelina is een ‘makkelijke klant’: we werken samen. Hij doet wat hij moet doen en ik gebruik mijn kennis om hem verder te helpen. En we hebben samen ontzettend veel lol. Zo maken we de zware dingen luchtiger. Het is fijn om te zien dat hij happy is in zijn nieuwe woning. Dat hij blij is met mijn begeleiding maakt mijn dag.”

  

 

Meer lezen

Volg ons op social media

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandWoonzorg Flevoland is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering