Verhaal uit Ondersteuning Thuis: Mevrouw Herders: “Ik ben blij dat ik steun heb”

Direct
zorgadvies
0320-
229 173

🠄 Terug naar overzicht

Via Ondersteuning Thuis van Woonzorg Flevoland ontvangen mensen thuis individuele begeleiding en ondersteuning, bijvoorbeeld bij een zinvolle besteding van de dag, eenzaamheid en het organiseren van het huishouden. Belangrijk werk, dat er voor zorgt dat mensen in Lelystad weer (meer) zelfredzaam zijn. Met het werk van Ondersteuning Thuis worden financiële problemen en verwaarlozing voorkomen. Lees in onze verhalenreeks ‘Verhalen uit Ondersteuning Thuis’ hoe onze (voormalig) cliënten geholpen worden door hun individuele begeleider.

Joke Herders (65) deed altijd alles samen met haar moeder. Toen haar moeder een jaar geleden vanwege dementie naar een gesloten afdeling van een verpleegtehuis verhuisde, werd mevrouw Herders erg eenzaam. Sindsdien krijgt mevrouw Herders hulp van Iris Bergsma, begeleider bij Ondersteuning Thuis van Woonzorg Flevoland.

“Mijn moeder en ik deden altijd alles samen. Ik ben erg beschermd opgevoed, waardoor ik niet altijd genoeg zelfvertrouwen had om dingen te ondernemen. Toen mijn moeder opgenomen werd, was ik eenzaam, maar ik voelde vooral ook paniek. ‘Help, mijn moeder is weg, wat moet ik doen?!’ Ik was bang om in een zwart gat te vallen en huilde dagenlang. De maatschappelijk werkster op de afdeling van mijn moeder bracht me in contact met Ondersteuning Thuis en tijdens de eerste ontmoeting met Iris klikte het gelijk. Het voelde alsof ik haar al jaren kende.”

“Vroeger was mijn moeder mijn praatpaal, nu is dat Iris”

“Vroeger was mijn moeder mijn praatpaal. Nu is dat Iris. Ik praat met haar over de situatie van mijn moeder, ze helpt me met mijn administratie en gaat mee naar doktersafspraken. Iris helpt me ook structuur aanbrengen in mijn huishouden en geeft me ‘op mijn kop’ als ze vindt dat ik moet opruimen. Dat heb ik nodig, dus ik vind het helemaal niet erg dat ze dat zegt.”

“Een grote overwinning voor mij is dat ik me heb opgegeven als vrijwilliger bij kringloopwinkel Groene Sluis. Dat leek me altijd al leuk, maar ik durfde me nooit aan te melden. Ik was bang dat mensen nee zouden zeggen als ik iets zou vragen, dus vroeg ik niets. Maar Iris zei: “Ze kunnen ook ‘ja’ zeggen”. En als ze nee zouden zeggen, had ik gewoon pech. Nu ben ik trots dat ik die stap genomen heb.”

“Ik ben blij dat ik steun heb”

“Over de begeleiding van Iris kan ik alleen maar goede dingen zeggen. Ze geeft me het gevoel dat ik met een goede vriendin praat, in plaats van een professionele hulpverlener. Ik ben blij dat er mensen bestaan zoals zij. Niks kwaads over mijn moeder, maar: ik ben 65 en voel me nu pas zelfstandig worden. Ik wil niet nadenken over wat er zou gebeuren als ik Iris niet had. Maar ik weet wel dat ik heel depressief zou zijn en nergens zin in zou hebben. Ik ben blij dat ik steun heb.”

Begeleider Iris over Mevrouw Herders: “Ik zie haar zelfvertrouwen groeien”:
“Joke’s moeder is altijd heel lief geweest voor Joke, maar betuttelend. Tot zij ziek werd, heeft ze Joke gepamperd en geprobeerd te beschermen, waardoor Joke niet altijd genoeg zelfvertrouwen had. Ze durfde of wilde niks vragen. Ik mocht haar eerst niet eens helpen. Ze was bang om anderen tot last te zijn. Tegenwoordig is Joke een stuk vrolijker, en als ze een mindere dag heeft, is ze dat veel sneller voorbij, doordat ze haar verhaal bij mij kwijt kan. Ik ben trots op het feit dat ze nu beseft dat zichzelf prima kan redden. Ik zie haar zelfvertrouwen groeien.”

  

Meer lezen

Volg ons op social media

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandWoonzorg Flevoland is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering