Wanneer iemand door ziekte, een levensverwachting van ongeveer een jaar heeft, is diegene ‘palliatief’ of in een palliatieve fase. Woonzorg Flevoland biedt in de thuissituatie palliatieve zorg, zodat iemand zo lang mogelijk thuis kan blijven, in de eigen, vertrouwde omgeving. Wijkverpleegkundige Mariëlle Leugs is aangesloten bij de werkgroep ‘Palliatieve zorg’ van Woonzorg Flevoland en vertelt wat de palliatieve zorg voor onze cliënten betekent.
“Het verschil tussen palliatieve zorg en terminale zorg zit in de duur van de zorg. Bij palliatieve zorg heeft iemand nog ongeveer een jaar te leven. We spreken van terminale zorg als iemand binnen drie maanden komt te overlijden aan de diagnose. In deze fase verlenen wij de meeste zorg. Dat kan zijn: iemand wassen op bed, of zorgen dat er hulpmiddelen komen, zoals een bed in de woonkamer of het aansluiten en bedienen van een pomp voor medicatie.”
Het leven zo comfortabel mogelijk maken
“Als we iemand in een terminale fase verzorgen, sluiten we vaak een morfinepomp aan. Daarna zijn we twee tot vier keer per dag aanwezig om de pomp te bedienen. In de laatste dagen kunnen we zelfs ’s nachts langskomen of 24-uurszorg inzetten. We overleggen daarnaast regelmatig met de huisarts over de hoeveelheid pijnbestrijding. We bespreken bijvoorbeeld of iemand medicatie kan krijgen om rustig te zijn, of om in slaap komen en dat te blijven, en de rest van het proces niet meer te ervaren. Ook begeleiden we cliënten bij euthanasie. Daarbij zeggen we niet wat iemand wel of niet moet doen, maar leggen we de stappen in dit proces uit. Alle medische zorg rondom het ziektebeeld blijven we bieden, niet gericht op beter worden, maar om het leven zo comfortabel mogelijk te maken.”
“Het mooie aan de palliatieve zorg, vind ik dat we bij het laatste stuk van iemands leven net dat extra beetje zorg kunnen bieden”
Zorg van dag tot dag
“Het is niet alleen voor de cliënt heel fijn om tot het laatste moment in de eigen omgeving verzorgd te worden, maar ook voor de mantelzorger. De familie wil vaak graag helpen of zorgen, maar soms is de duur van het traject te lang of de intensiviteit van het traject te hoog. Dan is het fijn om dit samen met onze collega’s van de thuiszorg te doen, zodat de mantelzorger zijn tijd en aandacht ook aan andere zaken kan besteden, maar ook om zelf even rust te nemen.”
“Het mooie aan de palliatieve zorg, vind ik dat we bij het laatste stuk van iemands leven net dat extra beetje zorg kunnen bieden. We vertellen graag wat de mogelijkheden zijn binnen de zorg. Want vaak weten mensen niet wat wel en niet kan, en dat zorgt voor angst voor het onbekende. Maar zij en de mantelzorger staan er niet alleen voor, wij zijn er om te helpen.”