Strategisch innovatie-adviseur Marco Seldentuis werkte mee aan een podcastinterview van FlevolandLater. In deze podcastserie van Provincie Flevoland wordt besproken hoe Flevoland er in 2050 uitziet. Welke mogelijkheden zijn er voor de jongste provincie van Nederland? Yang Yang Chiu en Bart Harleman spreken met de mensen die nu al bezig zijn met het Flevoland van de toekomst.
In de aflevering van 19 juli bespreekt Marco de mogelijkheden van zorgtechnologie. Er komen (in Flevoland) steeds meer mensen bij die hulp nodig hebben. Daarnaast is er een tekort aan zorgpersoneel, en dit tekort blijft groeien. Zorgtechnologie is een middel om zorg te blijven leveren, met dezelfde hoeveelheid personeel. “We zetten bijvoorbeeld in de thuissituatie sociale robots in die bijdragen aan een dagstructuur. Wanneer het voor iemand lastig is om op gezette tijden te eten en medicijnen te nemen, helpt een robot daaraan te herinneren. Zonder het contact te verliezen met de cliënt. Er is juist meer ruimte voor het ‘echte gesprek’. De medewerker belt niet meer meerdere keren op een dag om te vragen of de cliënt heeft gegeten en de medicijnen heeft genomen, maar om te vragen hoe het gaat en hoe iemand zich voelt.”
De beste zorg, nu en in de toekomst
Woonzorg Flevoland wil alle cliënten de beste zorg leveren. Ook in de toekomst. Om cliënten te helpen zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, hen daarbij de regie te geven en mantelzorgers te ontlasten, zet Woonzorg Flevoland digitale zorg in. Met behulp van de digitale thuiszorg ondersteunt Woonzorg Flevoland cliënten op het gebied van meten en monitoren, aandacht en preventie en het activeren van het sociale netwerk. Hierbij richten we ons op kwetsbare ouderen in de thuissituatie met een of meer chronische ziekten zoals hartfalen, diabetes, COPD, dementie, morbide obesitas en/of herstel van COVID-19.
Interview terugluisteren
Luister het interview met Marco terug via o.a. Spotify: Flevoland en de digitalisering: Zorg in de toekomst • FlevolandLater (spotify.com).