Domotica: slimme investeringen in uw huis

Direct
zorgadvies
0320-
229 173

🠄 Terug naar overzicht

Domotica: slimme investeringen in uw huis

Niet alleen onze telefoons zijn tegenwoordig ‘smart’, ook onze huizen worden steeds slimmer. Domotica is technologie die uw woning veiliger, comfortabeler of energiezuiniger maakt.

Wat is domotica?

Als we het hebben over domotica of een slim huis lijkt het te gaan over geavanceerde technische snufjes in huis. Toch zijn veel toepassingen al behoorlijk ingeburgerd. Denk aan verlichting met bewegingssensor die automatisch aanspringt. De slimme thermostaat waarmee u de verwarming bedient op afstand. Of: camerabewaking waarbij u de beelden live kunt volgen op uw eigen computer of smartphone. Het zijn allemaal voorbeelden van automatisering in en om het huis.

Vergroot veiligheid en gemak

Met een huisautomatiseringssysteem kunt u met de spreekwoordelijke druk op de knop alle apparaten en verlichting aan- en uitzetten. U kunt uw voordeur openen terwijl u op de bank zit. Dat doet u nadat u op uw mobiele telefoon heeft gezien wie er voor de deur staat. Overbodige luxe? Niet alleen houdt u op deze manier eenvoudig toezicht op uw woning. Als u wat minder mobiel bent kan domotica het verschil betekenen tussen u zelf prima kunnen redden of hulp vragen voor simpele dagelijkse dingen. Met die ene druk op de knop laat u straks ook de hulp binnen.

Goede verlichting in huis voorkomt ongevallen

Bij domotica en veiligheid denken we aan camera- en beveiligingssystemen gericht op inbraakpreventie. Maar veiligheid betekent ook een huis waarin u zo min mogelijk risico loopt om te vallen of struikelen. Goede verlichting speelt daarin een voorname rol. U kunt kiezen voor verlichting die automatisch gaat branden zodra er beweging is in een ruimte. Deze verlichting werkt met sensoren en is ideaal voor ruimtes zoals de hal of overloop. Als u ‘s nachts naar het toilet moet, gaan de lampen vanzelf aan en vanzelf weer uit. U kunt ervoor kiezen om die verlichting aan te brengen met speciale spotjes die alleen de looproute verlichten.

Van robotzuiger tot slimme gordijnen

Bij domotica geldt: gemak dient de mens. Ook voor huishoudelijke taken zoals grasmaaien of stofzuigen kunt u slimme hulpjes inzetten. De eerste robotmaaiers en robotstofzuigers stonden erom bekend dat ze hun werk niet al te grondig deden. Inmiddels zijn er nieuwe types robotzuigers op de markt die volgens een test van de Consumentenbond niet onderdoen voor gewone stofzuigers.

En wat te denken van slimme gordijnen? In dit klusprogramma ziet u hoe domotica onderdeel is van een verbouwing en hoe het eindresultaat uiteindelijk functioneert.

Een slimme investering: voor nu en later

Uw huis slimmer maken betekent direct meer gemak, meer veiligheid en in sommige gevallen bespaart u op de energiekosten. Ook met het oog op uw oude dag is domotica een slimme investering. Uw woning wordt er levensloopbestendiger door. Voor verschillende domotica-toepassingen kunt u in de gemeente Lelystad een beroep doen op de Blijverslening. Deze lening is er speciaal voor financiering van levensloopbestendige maatregelen in koopwoningen. Meer informatie vindt u op https://www.lelystad.nl/blijverslening

 

 

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Bent u tevreden met Woonzorg Flevoland?

Geef uw waardering zodat wij onze zorg
nog beter kunnen maken.

8