Slimme zorg: ‘Mijn steunkous trek ik nu zelf aan’

Direct
zorgadvies
0320-
229 173

🠄 Terug naar overzicht

Deze maand staat in het teken van de Slimme Zorg Estafette. In heel Nederland wordt er kennis en inspiratie gedeeld over innovatie in de zorg. Woonzorg Flevoland is structureel bezig met innoveren. Want met handige, innovatieve hulpmiddelen willen we het leven makkelijker maken, eigen regie stimuleren, zorgmedewerkers ondersteunen en de ouderenzorg toekomstbestendig maken. Een mooi voorbeeld is de Helpsoq, waarmee het zelf kunnen aan- en uittrekken van steunkousen vrijheid geeft. 

Vier jaar lang kwam er elke dag een medewerker van de wijkverpleging langs om de steunkous van mevrouw Onrust aan te trekken. Onlangs kwam daar van de ene op de andere dag een eind aan. Met behulp van apparaat HelpSoq, trekt mevrouw Onrust nu zelf haar steunkous aan.

“Jarenlang trok ik de kous zelf aan. Ik heb ‘m sinds 1960 vanwege oedeemvorming. Maar vanwege slijtage aan mijn schouders, krijg ik de kous zelf niet meer aan. Wijkverpleegkundige Linda Nijhof vroeg of de HelpSoq niet wat voor ons was. Ze stuurde me een filmpje, en ik zei: zet maar bij ons thuis neer, zodat ik het kan uitproberen. Ik kreeg uitleg van een zorgmedewerker, en zocht zelf nog eens een filmpje op. Oh, dat gaat me lukken, dacht ik. Ik heb ‘m neergezet, de kous erop gedaan, en het ging gelijk prima. Ik trek de steunkous ook zelf uit, met behulp van een ‘butler off’, een stok met een haak eraan.”

innovatie hulpmiddelen helpsoq

300.000 mensen met een steunkous
In Nederland zijn er meer dan 300.000 mensen die elke dag hun steunkous moeten aantrekken (Bron: Zorgvisie). Het aantrekken van een steunkous, ook wel compressiekous genoemd, is voor veel cliënten lastig omdat de kousen erg strak zitten. Ze moeten namelijk druk geven op het been, en zijn daarom op maat gemaakt. Het moment van aantrekken is ook belangrijk: direct na het opstaan of het douchen. Door staan en lopen wordt het been namelijk dikker. Daarbij is voor het aantrekken kracht en handigheid nodig. “Heeft iemand verminderd kracht door bijvoorbeeld artrose in handen of armen, of lukt het niet om in balans te blijven, dan is de HelpSoq een uitkomst,” vertelt wijkverpleegkundige Linda Nijhof. “Om de kous boven op het apparaat te plaatsen, is maar minimale kracht nodig. Het apparaat rolt vervolgens de steunkous op een ring, waarna de cliënt de ring met de kous makkelijk over het been trekt.”

Vrijheid weer terug
“Het doel van de HelpSoq is iemands vrijheid teruggeven,” legt wijkverpleegkundige Linda uit. “De cliënt is niet meer afhankelijk van de zorgverlening.” Dat doel is voor mevrouw Onrust bereikt: “Ik kan nu ’s ochtends op pad gaan op het tijdstip dat ik wil. Eerder moest ik wachten tot de zorg kwam om de kous aan te trekken. Het is gewoon perfect, en het apparaat werkt ontzettend goed. Tegen iedereen die overweegt om de HelpSoq te gebruiken zou ik zeggen: direct doen. Het is een ideaal ding.”

Zoveel mogelijk inzet van de Helpsoq
Bij een nieuwe cliënt die hulp nodig heeft bij een steunkous, maakt Linda tijdens de intake aan de telefoon al een inschatting of de HelpSoq een uitkomst is. “Daarna ga ik op gesprek, en onderzoeken we of het apparaat passend is. Mocht dit niet zo zijn, dan worden andere hulpmiddelen overwogen. Mochten deze niet passend zijn, wordt er gekeken naar de inzet van zorg. Bij de huidige cliënten schatten collega’s in of iemand de HelpSoq kan gebruiken. Daarna proberen we het apparaat. Werkt het niet, dan wordt de zorg weer ingezet. Maar we proberen inmiddels wel zoveel mogelijk de HelpSoq in te zetten. Het levert zelfstandigheid en vrijheid voor de cliënt op. Daarnaast geeft de ruimte in de planning van de verpleging. Ruimte om andere zorgmomenten in te plannen, zoals hulp bij wassen en aankleden. Waardoor we ook weer méér cliënten kunnen helpen.”

innovatie hulpmiddelen helpsoq

Meer lezen

Volg ons op social media

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandWoonzorg Flevoland is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering