Terugblik op musical ‘Wij zijn fantastisch’ met vier musicalsterren

Direct
zorgadvies
0320-
229 173

🠄 Terug naar overzicht

Vorig jaar startte de ‘cast’ van de musical van Woonzorg Flevoland ‘Wij zijn fantastisch’ met repeteren. Vier uitvoeringen volgden ter ere van het 20- jarig jubileum van Woonzorg Flevoland, waarbij het publiek vermaakt werd én de spelers ontzettend veel plezier met elkaar hadden. Mevrouw Bentvelzen (94) en mevrouw Damhuis (95), vrijwilligster Loes en restaurantmedewerker Jacolien (allen verbonden aan woonzorgcentrum de Uiterton in Lelystad) blikken samen met regisseur en schrijfster Mik Kok met veel genoegen terug.

“Er was een oproep geweest voor spelers en toen bleek dat iemand anders me al had opgegeven”, vertelt Jacolien, die contactverzorgende in de musical speelde. Koorleden Mevrouw Damhuis, mevrouw Bentvelzen en Loes waren al door de wol geverfd; alle drie zaten zij eerder al in een koor. “Als er gezongen wordt, ben ik er bij,” zegt mevrouw Bentvelzen met een grote glimlach. Spannend was het natuurlijk wel. Jacolien: “De eerste keer denk je oh jee, maar toen het eenmaal draaide… Toen hadden we gigantische lol.”

Zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid

Coach belevingsgericht werken Mik schreef het script en regisseerde de uitvoering. “Ik vond het ook heel spannend. Ik dacht: hoe gaat dit vallen?” Het verhaal: de directeur van een woonzorgcentrum gaat ‘undercover’ bij zijn eigen organisatie. “Ik vond het voor het verhaal leuk om zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te blijven.” “Ik vind het heel knap dat je zoiets kan fantaseren,” zegt mevrouw Damhuis. “Ja, het was ook een flinke klus. Maar het is heel fijn dat het zo positief is ontvangen en dat er zoveel mensen in hebben geïnvesteerd.” “Het hele verhaal klopte. Hoe je neerzette hoe bewoners binnen komen en hun eerste gesprek hebben, de bingo… Zo gaat het echt in een verpleegtehuis,” vult Loes aan.

Saamhorigheid tussen medewerkers en bewoners

De onderlinge sfeer tussen de spelers en koorleden komt tijdens het gesprek vaak ter sprake. Mevrouw Damhuis: “Vooral de laatste keer was iedereen zo vrij. De lol die we met elkaar hadden, kwam echt naar buiten.” Mevrouw Bentvelzen is het daar mee eens. “Ja, die laatste keer ging heel goed. Er werd veel gelachen.” De interactie tussen medewerkers en bewoners zorgde voor veel saamhorigheid. “Het was heel leuk om elkaar eens van een andere kant te zien,” vertelt Jacolien. “En om Barteld in een rol te zien,” zegt Loes. “Ja, die is gek hoor! Geknipt voor het theater dus.” roept mevrouw Damhuis.

Een lach en een traan

De reacties op de musical waren heel positief. ‘Mijn moeder had het opeens over een ‘undercover boss’, dat had ze nog nooit gedaan,’ had iemand tegen Jacolien gezegd. Zelfs de ondeugende grapjes werden opgepikt door bewoners in het publiek. Maar er werd ook een traantje gelaten. Jacolien: “Iemand vertelde me dat het herkenbaar was. De hele boel achter je laten en naar een verpleegtehuis moeten.”

De volgende keer weer

De dames zijn het er allemaal over eens: komt er nog een musical, dan doen zij mee. “Dan wil ik meer verkleed. Dan kan ik me nog beter inleven,” geeft Jacolien aan. “Ja, ik vond het geweldig. Ik stap zo weer in. Het was zo goed in elkaar gezet,” zegt Loes enthousiast. “Het is zo jammer dat het weer voorbij is.” Mevrouw Damhuis hoopt dat ze alle liedjes dan wel uit haar hoofd kent. “Ik heb me al opgegeven voor de volgende keer,” besluit mevrouw Bentvelzen.

Van links naar rechts: vrijwilligster Loes, mevrouw Bentvelzen, Jacolien, mevrouw Damhuis en Mik Kok.

Meer lezen

Volg ons op social media

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandWoonzorg Flevoland is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering