Tien tips voor een mooie én veilige badkamer

Direct
zorgadvies
0320-
229 173

🠄 Terug naar overzicht

Tien tips voor een mooie én veilige badkamer

Een nieuwe badkamer is een droom van velen. Heeft u plannen om uw badkamer te renoveren? Dan is dit het ideale moment om slimme investeringen te doen waar u ook over tien of twintig jaar nog van kunt genieten. We zetten als Lang zult u wonen tien tips voor uw nieuwe badkamer op een rijtje voor een zo veilig én mooi mogelijk resultaat.

Ga voor de inloopdouche

De douchebak komen we in nieuwe badkamers nauwelijks meer tegen. En dat is maar goed ook. Douchebakken met een hoge opstap hebben al voor veel valongevallen in huis gezorgd. Heeft u nog een badkamer met zo’n hoge opstap of drempel bij uw douche? Dan is dat misschien zelfs de reden om werk te maken van een vernieuwde badkamer. De inloopdouche is niet alleen een mooi, maar ook een veilig alternatief. Het ziet er fraai en strak uit en u heeft geen hoogteverschillen meer in uw badkamer waardoor u het risico vermindert op struikelen of uitglijden

Installeer een thermostaatkraan

Een thermostaatkraan heeft temperatuurblokkering waarmee u de kans op verbranding verkleint door een te hete douche. U stelt de temperatuur van de kraan in op een vaste temperatuur, bijvoorbeeld 38 graden. U kunt zelfs een maximale temperatuur aangeven. Zo voorkomt u dat iemand zich kan verbranden wanneer de kraan wordt aangezet. Een thermostaatkraan wordt vaak aangeraden als er kleine kinderen in huis zijn. Maar ook bij ziektebeelden als dementie beperkt u het risico op ongelukken. Wilt u nog een stapje verder gaan, dan kunt u ook een kraan in uw nieuwe badkamer laten plaatsen met zogenaamde cool touch-technologie. Hiermee wordt ook de kraan zelf nooit heet. Hier zijn overigens ook speciale badkraanbeschermers voor. Een installateur of badkamerspecialist kan u hierover adviseren.

Plaats de kraan naast de douchekop

In de meeste badkamers zit de kraan direct onder de douchekop. Eigenlijk is dat vreemd en heel onpraktisch. Want zodra u de kraan opent, wordt u nat. En als u geen thermostaatkraan heeft kan het water te heet of juist heel koud zijn. Veel handiger is het om de kraan een eindje van de douchekop af te plaatsen. Bijvoorbeeld aan één van de zijwanden. Als u kinderen of kleinkinderen heeft die u helpt bij het douchen, is dat een stuk eenvoudiger. Maar ook als u zelf ouder wordt en zorgverleners komen u helpen, is het prettig om de kraan op iets meer afstand te kunnen bedienen. Een klein handigheidje om nu al aan te brengen. Als uw nieuwe badkamer eenmaal klaar is zult u dit namelijk niet zonder extra kosten en breekwerk kunnen realiseren

Overweeg een zitplek in uw douche

Een zitplek in uw douche. Niet iets waar u misschien direct aan denkt bij uw nieuwe badkamer. Maar zeker iets om te overwegen. Als uw balans iets minder goed is of wordt, kan een zitplek voor extra veiligheid en zelfredzaamheid zorgen. Maar ook als u een keer een blessure oploopt waardoor u minder mobiel bent, kunt u zichzelf nog prima redden onder de douche. En het leuke is dat zo’n zitplek ook nog eens heel mooi kan zijn. Als u toch al gaat verbouwen is het een kleine moeite om ruimte voor een ‘zitbankje’ te maken. Bekijk voor een voorbeeld van zo’n mooie zitruimte in de douche ook de video die we als Lang zult u wonen maakte met een badkamerspecialist.

Monteer direct een stevige doucheglijstang

Vaak gebeuren er ongelukken tijdens het douchen omdat we uitglijden of uit balans raken en ons nergens aan kunnen vasthouden. Als u een douche heeft met een glijstang, kunt u kiezen voor een extra stevige doucheglijstang. Dit zijn speciale glijstangen waar u zich zonder moeite aan kunt vasthouden als u extra steun of grip nodig heeft. U heeft dan een wandsteun in de vorm van een doucheglijstang. Een charmante en veilige oplossing. Ook wandbeugels zijn er in steeds modernere varianten.

Besteed aandacht aan gladde vloeren

Badkamervloeren kunnen verraderlijk glad worden en zijn vaak boosdoener van vervelende valpartijen. Houd bij de keuze voor de vloer van uw badkamer daarom rekening met de stroefheid van de vloer. Dat betekent niet dat u per se antisliptegels moet kiezen, er zijn ook sprays en coatings op de markt waarmee u in een handomdraai een gladde vloer verandert in een veilige vloer. Informeer naar de veiligheid van de vloer die u kiest of naar de mogelijkheden om de door u gekozen vloer stroever te maken. Ook als u de bestaande badkamervloer behoudt, kunt u antislipsprays- of coatings aanbrengen.

Neem afscheid van badmatten

Badmatten kunnen decoratief zijn en lekker warm aan uw voeten. Maar badmatten kunnen ook gevaarlijk zijn. U zou niet de eerste zijn die door die gezellige warme badmat ten val komt. De badmat kan verschuiven waardoor u een uitglijder maakt. Het beste advies als het gaat om veiligheid: neem afscheid van badmatten of zorg dat er goed werkend antislipmateriaal onder ligt zodat de badmat niet kan verschuiven als u er op gaat staan. U kunt natuurlijk ook overwegen om vloerverwarming aan te brengen in de badkamer. Zo verhoogt u en het comfort en de veiligheid.

Laat ruimte vrij onder de wasbakken

U kunt kiezen voor een badkamermeubel met bergruimte onder de wastafel. Maar als u in de toekomst wilt of moet zitten voor de wastafel, dan kunt u ook een zwevende wastafel plaatsen. Dit kan er niet alleen heel strak en mooi uitzien, u houdt ruimte vrij onder de wastafel voor een (rol)stoel. Ook zijn er tegenwoordig in hoogte verstelbare wastafels verkrijgbaar. Handig voor later, maar ook voor kleine kinderen in huis.

Bekijk of er in uw gemeente financiële regelingen zijn

Aan een nieuwe badkamer hangt een prijskaartje. De overheid stimuleert dat u preventieve maatregelen treft om uw woning te verbeteren en levensloopbestendig te maken. In de gemeente Lelystad kunt in aanmerking komen voor de Blijverslening. Deze Blijverslening is speciaal bedoeld voor maatregelen om uw woning veiliger en comfortabeler te maken met het oog op de toekomst. Ook voor aanpassingen in uw badkamer kunt u de Blijverslening gebruiken. Bekijk voor meer informatie de voorwaarden en lijst met maatregelen op de site van de gemeente Lelystad: https://www.lelystad.nl/blijverslening

Vraag naar levensloopbestendige oplossingen

Als u een installateur, aannemer of badkamerspecialist inschakelt voor uw nieuwe badkamer, informeer dan specifiek naar de mogelijkheden om uw badkamer zo veilig, comfortabel en praktisch mogelijk in te richten met het oog op de toekomst. Ingrepen in de badkamer zijn vaak kostbaar en u doet zo’n investering vaak voor meerdere jaren. Overigens kunt u voor veel zaken, zoals thermostatische kranen, ook gewoon terecht in de bouwmarkt. Ook daar kunnen de medewerkers u adviseren over producten die de veiligheid en het comfort in de badkamer verhogen.

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Bent u tevreden met Woonzorg Flevoland?

Geef uw waardering zodat wij onze zorg
nog beter kunnen maken.

8