Veel vragen aan tandarts en mondzorgcoördinatoren bij Woonzorg Flevoland

Direct
zorgadvies
0320-
229 173

🠄 Terug naar overzicht

Het was een komen en gaan van ouderen van binnen en buiten de Hanzeborg die vragen stelden aan tandarts Wim van Ouwerkerk. Welke invloed hebben mijn medicijnen op mijn mondgezondheid? En hoe poets je een tandeloze mond? Gerodontoloog (tandarts gespecialiseerd in de tandheelkunde van ouderen) Wim van Ouwerkerk beantwoordde maandag 1 april 16:30 en 18:00 uur vragen over mondverzorging bij ouderen bij de kick off van de campagne ‘Mond niet vergeten’ in de hal van de Hanzeborg, een actie gericht op de mondgezondheid van Lelystedelingen.

De laagdrempeligheid van de aanwezigheid in de hal droeg bij aan de aanloop van mensen. “Nu ik je toch zie… Welke tandenborstel kan ik het beste gebruiken bij het schoonmaken van mijn gebit?” Er werden veel vragen gesteld over de mogelijkheden van implantaten en toch ook wel de angst voor de tandarts. Met die angst weet Van Ouwerkerk feilloos om te gaan. “De angst ontstaat vaak door vervelende ervaringen uit het verleden. Bij deze cliënten plannen we dan eerst een aantal afspraken in zonder te behandelen. Het vertrouwen in de tandarts moet dan eerst weer hersteld worden.

Slechte mondverzorging risico voor ouderen
Slechte mondverzorging kan allerlei ziekten veroorzaken, die grote risico’s met zich meebrengen voor kwetsbare ouderen. Jaarlijks komen er helaas honderden kwetsbare ouderen te overlijden door een longontsteking veroorzaakt door een slecht verzorgd gebit. Niet alleen een longontsteking is het gevolg van een slecht gebit, ook diabetes, hartfalen en reuma zou door slechte mondverzorging kunnen komen. Reuma ontstaat hier niet door, maar zou het wel in de hand werken. Ouderen die steeds minder zelfredzaam zijn hebben minder aandacht voor het gebit met alle gevolgen van dien.

De mondzorgcoördinator van Woonzorg Flevoland
Naast tandarts Wim van Ouwerkerk waren ook verpleegkundigen Liesbeth Hoppentocht en Suzan Bohle van Woonzorg Flevoland aanwezig. Zij zijn verantwoordelijk voor de mondzorg van de bewoners. Zij voeren een eerste onderzoek uit bij bewoners, geven advies aan het zorgteam en brengen de mondzorg voor de cliënt in kaart. Liesbeth: “Zorgprofessionals zijn vaak heel druk en ouderen zijn niet altijd bereid om hun tanden te laten poetsen en al snel wordt het dan vergeten. Als mondzorgcoördinator ben je in feite de schakel tussen de tandarts en de zorg.”

Maand van de Mondgezondheid
Woonzorg Flevoland heeft mondzorg hoog in het vaandel staan en biedt daarom graag een podium aan de aftrap voor de Maand van de Mondgezondheid, waarin Lelykracht (een beweging die werkt aan de toekomst van Lelystad) en GGD Flevoland activiteiten voor jong en oud organiseren om een goede mondgezondheid in Lelystad te stimuleren. Kijk voor meer informatie over de campagne ‘Mond niet vergeten’ op https://www.demondnietvergeten.nl/.

Meer lezen

Volg ons op social media

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandWoonzorg Flevoland is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering