Verhaal uit Ondersteuning Thuis – Samantha: “Door Patricia’s hulp kan ik mezelf blijven”

Direct
zorgadvies
0320-
229 173

🠄 Terug naar overzicht

Via Ondersteuning Thuis van Woonzorg Flevoland ontvangen mensen thuis individuele begeleiding en ondersteuning, bijvoorbeeld bij een zinvolle besteding van de dag, eenzaamheid en het organiseren van het huishouden. Belangrijk werk, dat er voor zorgt dat mensen in Lelystad weer (meer) zelfredzaam zijn. Met het werk van Ondersteuning Thuis worden financiële problemen en verwaarlozing voorkomen. Lees in onze verhalenreeks ‘Verhalen uit Ondersteuning Thuis’ hoe onze (voormalig) cliënten geholpen worden door hun individuele begeleider.

Samantha (60) had twee banen, zij werkte als coach binnen de daklozen- en verslavingszorg en als HHZ-medewerker bij gezinnen die structuur nodig hadden. Nadat zij vier jaar geleden een beroerte kreeg, stond haar leven op z’n kop. Doordat het voor haar lastig is om om te gaan met zaken buiten haar dagelijkse structuur, kan zij niet meer werken. Patricia Zijlstra van Ondersteuning Thuis geeft Samantha individuele begeleiding bij het regelen van praktische zaken. “Door de hulp van Patricia kan ik mezelf blijven, ook met mijn ongemakken.”

Om een dagstructuur aan te houden en geen dingen te vergeten, schreef Samantha in de periode die volgde na de beroerte een tijdlang schriften vol met dingen die zij wilde onthouden. “Ik dacht dat ik wel weer snel zou opknappen na de beroerte, maar dat gebeurde niet. Ik was de draad snel kwijt en schreef van dag tot dag op wat ik moest doen en wat ik gedaan had. Ik gaf mezelf opdrachten en schreef op wat ik met iemand had afgesproken, anders vergat ik dat. Na een tijdje merkte ik dat ik behoefte had aan hulp. Ik ben naar de huisarts gegaan, die een gesprek met het sociaal wijkteam regelde, waardoor ik uiteindelijk hulp heb gekregen van Patricia.”

Een prettige daginvulling

Samantha krijgt nu sinds drie jaar individuele begeleiding van Patricia. “Patricia helpt me mijn bezigheden te structureren. Zo heeft ze bijvoorbeeld voor me geregeld dat ik twee dagen in de week naar een dagbesteding kon. Dat zorgde voor een prettige daginvulling, anders zat ik de hele dag alleen thuis. In het atelier van een zorgboerderij werkte ik samen met andere mensen met niet-aangeboren hersenletsel aan kunstzinnige objecten. Het was voor mij een eyeopener dat er zoiets bestaat, zonder dat je gelijk als ‘gek’ wordt neergezet. Momenteel ga ik niet meer naar de dagbesteding, maar organiseer ik zelf op woensdag een creatieve middag voor een groep mensen bij woonlocatie het Rode Klif, in samenwerking met InteraktContour. Patricia heeft me daarin gesupport. Het lijkt niet veel: drie uurtjes bezig zijn, maar ik moet toch spullen inkopen en nadenken over de activiteiten; al met al een hele onderneming.”

“Dagelijkse handelingen kosten me moeite als iets anders gaat dan normaal. Dan kom ik er niet uit. Wat ook lastig is, is wanneer er onverwachte vragen gesteld worden tijdens een gesprek. Als ik bijvoorbeeld mijn zorgverzekering bel, leg ik een briefje neer met de vragen die ik van hen kan verwachten, zoals mijn burgerservicenummer. Maar stellen ze een vraag die ik niet verwacht, dan raak ik in de war. Patricia gaat daarom mee naar instanties, om te helpen regelingen te treffen, of iets aan te vragen. Bij een gesprek met een arts, onthoudt zij wat er gezegd is, als ik later nog vragen heb.”

Altijd antwoord

“Ik ben heel erg blij met de hulp van Patricia. Als ik haar mail, iets wat ik ook weer opnieuw heb geleerd met haar hulp, krijg ik altijd antwoord. Ik kan altijd op haar terugvallen en met haar praten als ik ergens mee zit. Zij is onafhankelijk en kan me advies geven over wat ik kan doen. Ik kan alles tegen haar zeggen en vertrouw haar veel toe. Dat is fijn, want sommige gedachten deel je minder snel met bijvoorbeeld je buurvrouw. Doordat we zoveel kunnen zeggen tegen elkaar, lachen we ook heel veel. Ik had niet verwacht dat ik zo lang hulp nodig zou hebben, maar het is fijn om wat toezicht te hebben. Soms spreken we elkaar een tijdje wat minder als alles goed gaat, maar als het nodig is, dan spreken we elkaar weer vaker.”

Buiten de comfortzone

“Door de individuele begeleiding voel ik me zelfverzekerder en heb ik nieuwe mensen leren kennen. Ik durf nu buiten mijn comfortzone te gaan. Vooral tijdens de eerste periode na de beroerte was de begeleiding heel belangrijk voor me. Ik ben opgeklauterd uit het ‘niets’. Ik durf weer meer te zeggen en te ondernemen. Eerder zat ik alleen maar binnen en kwam ik soms dagen niet buiten. Ik was bang dat ik in gesprekken antwoorden op vragen niet zou weten. Maar door de begeleiding ben ik uit mijn isolement. Zonder Patricia’s hulp had ik nog steeds last van eenzaamheid en zou ik een teruggetrokken bestaan leiden en alleen voor mijn boodschappen buiten komen. Nu neem ik de taxi en kom ik op andere plekken. In mijn werk zag ik dat mensen vaak te lang wachten met hulp vragen, en daar betrapte ik mezelf ook op. Maar ik ben trots dat ik hulp heb durven vragen. Ik had geen levensvreugde meer, maar nu ervaar ik regelmatig geluksmomenten.”

Begeleider Patricia van Ondersteuning Thuis over Samantha: “Samantha heeft nu grip op haar leefstijl”

“Samantha was depressief en had last van eenzaamheid toen ik bij haar kwam. Stap voor stap hebben we samen naar haar sociale netwerk gekeken en dit op een rustig tempo uitgebreid, en met succes. Tijdens onze vele gesprekken heb ik samen met Samantha gekeken naar patronen die voor negatieve effecten op haar leven zorgden, zoals bijvoorbeeld teveel afspraken in één week: dat zorgde voor concentratieverlies. Daarom zet zij nu ’s avonds haar telefoon op stil, zodat er van die kant geen prikkels meer binnen komen. Daarbij hebben we opgeschreven wat zij nog wil in het leven. Door dit op te schrijven en het samen door te nemen kon zij deze keuzes letterlijk op papier zien staan, waardoor zij beter in staat was om keuzes te maken. Voor haar lichamelijke klachten zijn we een traject gestart. Door deze aanpak heeft Samantha steeds meer inzicht gekregen in wat zij wel of niet aankan, waardoor ze nu meer balans en stabiliteit heeft, en dus meer grip op haar leefstijl. En dat is toch wel het doel van de begeleiding en waarvoor ik dit werk doe!”

ondersteuning_thuis_lelystad_individuele_begeleiding_woonzorg_flevoland

ondersteuning_thuis_lelystad_individuele_begeleiding_woonzorg_flevoland

ondersteuning_thuis_lelystad_individuele_begeleiding_woonzorg_flevoland

Meer lezen

Volg ons op social media

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandWoonzorg Flevoland is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering