Wat is gastvrijheid in de zorg?

Direct
zorgadvies
0320-
229 173

🠄 Terug naar overzicht

Wat is gastvrijheid in de zorg?

In de zorg is er steeds meer aandacht voor gastvrijheid en de beleving die daarbij hoort. Alleen dat al prikkelt mij, want wat is die beleving die bij gastvrijheid hoort nu eigenlijk? Als ik het aan collega’s vraag word ik enigszins schaapachtig aangekeken, no offense. Twijfelachtig zeggen ze: ‘Ik heb eigenlijk geen idee. Het betekent toch dat mensen zich ergens thuis voelen en dat je vriendelijk bent en zo…’

Gastvrij Woonzorg Flevoland

Een Manager Gastvrijheid & Welzijn aannemen is een geweldige stap. Maar het betekent natuurlijk niet automatisch dat je er dan bent. Het verankert niet meteen gastvrijheid in jouw organisatie.

Begrijp me niet verkeerd, daarmee wil ik absoluut niet zeggen dat er geen gastvrijheid is bij Woonzorg Flevoland. Nee, in tegendeel, ik vind dat Woonzorg Flevoland bijzonder gastvrij is. De vraag is eerder of wij het maximale uit onze capaciteit halen om dagelijks een gastvrijheidsbeleving voor onze bewoners te realiseren, daar zit volgens mij de kern.

Gastvrijheid als containerbegrip

Terug naar de essentie: gastvrijheid wordt veelal gezien als een containerbegrip. Iets dat niet te definiëren is. Iemand sprak mij daar recent op aan en zei dat het zo abstract is. Dit klopt, maar als je de moeite wilt doen om je er verder in te verdiepen, kun je het wel degelijk concreet maken. Gastvrijheid kun je concreet maken door samen duidelijke richtlijnen, heldere spelregels en het bijbehorende gedrag te vast te leggen. Dit begint bij het formuleren wat gastvrijheid inhoudt. Mijn definitie van gastvrijheid is: op een unieke manier verbinding maken met mensen, zodat ze erkenning krijgen voor hun persoon.

 

Barteld Oppers is Manager Gastvrijheid en Welzijn en is jarenlang werkzaam geweest in de hotelwereld. Hij deelt graag hoe hij zijn ervaring en kennis uit de gastvrijheidsbranche inzet bij Woonzorg Flevoland.

 

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Bent u tevreden met Woonzorg Flevoland?

Geef uw waardering zodat wij onze zorg
nog beter kunnen maken.

8