In De Stentor: zorgpersoneelsvraagstuk en samenwerking met studenten uit Indonesië

Direct
zorgadvies
0320-
229 173

🠄 Terug naar overzicht

Deze week is Woonzorg Flevoland te zien in een artikel van De Stentor. Bestuurder John Bos werd bevraagd over het personeelsvraagstuk in de zorg en de samenwerking met onze Indonesische collega’s. 

Nederland vergrijst in rap tempo. En dat geeft grote druk op de ouderenzorg. Personeelstekorten lopen enorm op. In Flevoland kijken ze daarom over de grens. Indonesische verpleegkundigen komen bij mensen thuis. ,,Dit is een kleine oplossing voor een heel groot vraagstuk.”

,,Een cliënt zei ooit: ‘Ik ga een grote boodschap doen’. Toen dacht ik: waarom ga jij boodschappen doen in de Jumbo? Het klinkt bijna hetzelfde, maar het betekent totaal wat anders”, vertelt Pancali Haningtyas (26). Ze kan nu lachen om de spraakverwarring. Maar dat duurde wel even.

Een bijzondere stap

Haningtyas is net klaar met haar ochtendronde. De geboren Indonesische is nu 2,5 jaar in Lelystad en werkt, studeert en loopt stage in de thuiszorg. Op de fiets gaat ze naar mensen, om te wassen, aan te kleden en wonden te verzorgen. Een bijzondere stap, die broodnodig lijkt.

Nederland vergrijst snel. Daardoor zijn rond 2040 meer dan 100.000 extra plekken nodig in verpleeghuizen. Dan zijn wel locaties én mensen nodig. In het ‘jonge’ Flevoland zijn de grootste tekorten, is de schatting. Dus zoeken overheden en zorgbedrijven snelle oplossingen. Grote vraag: is arbeidsmigratie een alternatief? Woonzorg Flevoland bekijkt dat nu. Eind 2021 kwamen met behulp van bemiddelingsbureau Yomema 22 Indonesische verpleegkundigen naar Almere en Lelystad. In hun thuisland hebben ze een opleiding afgerond, bijscholing in Nederland is volgens de zorgorganisatie nodig om bevoegd te zijn.

,,We hebben een personeelsvraagstuk, dus we hadden geen keuze”, zegt John Bos, directeur Woonzorg Flevoland. Haningtyas is één van die nieuwe werknemers. ,,Ik wilde graag meer kennis opdoen. Dat kon goed hier, Nederland is een stapje verder in de verzorging dan wij.”

Zo ver van huis

Haningtyas: ,,Eerst was het heel spannend. Zo ver van huis, terwijl ik mijn huis nog nooit had verlaten. De cultuur is hier anders, mensen zijn heel direct. Ik was daardoor eerst heel onzeker, durfde geen nee te zeggen, niet om hulp te vragen. Maar dat was niet goed.” In Indonesië bestaat zoiets als thuiszorg niet, vertelt ze. ,,Wij zorgen thuis voor onze ouders. Ouderen wonen hier zelfstandig. Dat is heel anders. Maar het gaat nu veel beter.” Mede dankzij hulp van begeleider Sanne Cramer (32), die zag dat mensen aan Haningtyas moesten wennen.

Het volledige verhaal is te lezen op de website van De Stentor (premium artikel).

Fotografie: Freddy Schinkel

Meer lezen

Volg ons op social media

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandWoonzorg Flevoland is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering