Woonzorg Flevoland maakt goede mondgezondheid bespreekbaar bij thuiszorgcliënten

Direct
zorgadvies
0320-
229 173

🠄 Terug naar overzicht

Om goede mondzorg bij thuiszorgcliënten meer onder de aandacht te brengen en te verbeteren, gebruiken thuiszorgmedewerkers van Woonzorg Flevoland sinds deze week toilettasjes met mondhygiënematerialen om het onderwerp mondhygiëne makkelijker bespreekbaar te maken bij thuiszorgcliënten. De tasjes zijn beschikbaar gesteld door GGD Flevoland.

“Mondzorg hoort, net als haren wassen bijvoorbeeld, bij de ‘algemene dagelijkse handelingen’, maar is toch vaak een ondergeschoven kindje. Ouderen vergeten regelmatig hun tanden te poetsen. Dit valt onze collega’s van de thuiszorgteams op, maar het bespreekbaar maken van de mondgezondheid is vaak lastig,” vertelt verpleegkundige en mondzorgcoördinator Liesbeth Hoppentocht. “De thuiszorgmedewerker komt vaak voor iets anders, bijvoorbeeld voor het aantrekken van de steunkousen. Dan moet je best een drempel over om ook te zeggen: ‘Ik ruik dat u een slechte adem heeft’ of ‘Uw gebit ziet er slecht uit’.”

Toilettasje voor mondverzorging
De toilettasjes met daarin een tandenborstel, tandpasta, ragertjes en een mondspiegeltje, zijn een hulpmiddel voor een cliënt met een tekort aan zelfzorgmiddelen. Voor mensen met een gebitsprothese is een apart toilettasje samengesteld. “We zien vaak mensen die niet naar de tandarts gaan. Omdat ze al lang niet geweest zijn en zich schamen, omdat ze niet genoeg financiële middelen hebben of omdat er angst is voor de tandarts.” Wij willen de thuiszorgcliënten graag helpen bij het verzorgen van het gebit en weer bewegen om naar de tandarts te gaan. “Dat we nu een toilettasje met materialen hebben, zorgt ervoor dat we sneller en makkelijker kunnen handelen als de mondgezondheid van een cliënt extra aandacht behoeft. Des te meer omdat er regelmatig geen tandenborstel of tandpasta aanwezig is. Als de cliënt een artikel uit het tasje gebruikt, ziet diegene de meerwaarde en kan hij of zij het vervolgens zelf aanschaffen.”

Slechte mondverzorging brengt risico’s met zich mee
Slechte mondverzorging kan allerlei ziekten veroorzaken, die grote risico’s met zich meebrengen voor kwetsbare ouderen. Jaarlijks komen er helaas honderden kwetsbare ouderen te overlijden door een longontsteking, veroorzaakt door een slecht verzorgd gebit. Niet alleen een longontsteking is het gevolg van een slecht gebit, ook diabetes, hartfalen en reuma zou door slechte mondverzorging kunnen komen. Reuma ontstaat hier niet door, maar zou het wel in de hand werken.

Project ‘Mond niet vergeten’
Het initiatief van de toilettassen is een samenwerking van Woonzorg Flevoland met GGD Flevoland, als onderdeel van het project ‘Mond niet vergeten’ (een landelijk project van meerdere zorggerelateerde organisaties). Alle wijkverpleegkundigen in Almere en Lelystad zijn nu uitgerust met de toilettasjes, bedoeld voor kwetsbare ouderen met verminderde mondzorg. De zorgcollega’s zijn daarnaast geïnstrueerd over het herkennen en omgaan met verminderde mondhygiëne en kunnen hier ook extra scholing voor volgen binnen Woonzorg Flevoland. De nieuw gelanceerde ‘Mondzorg app’, van project ‘Mond niet vergeten’ ondersteunt bij de voorlichting met behulp van filmpjes met poetsinstructies. Kijk voor meer informatie over de campagne ‘Mond niet vergeten’ op https://www.demondnietvergeten.nl/.

thuiszorg_lelystad_mondzorg_woonzorg_flevoland_verpleging_thuis_werken_in_de_thuiszorg

Meer lezen

Volg ons op social media

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandWoonzorg Flevoland is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering