Woonzorg Flevoland ontvangt ‘maatschappelijke’ kunstwerken

Direct
zorgadvies
0320-
229 173

🠄 Terug naar overzicht

Woonzorg Flevoland heeft 75 schilderijen ontvangen uit de collectie van stichting G-Art uit Biddinghuizen. De kunstwerken zijn door mensen met een verstandelijke beperking gemaakt op verschillende dagbestedingsplekken in Flevoland. Maandag 10 oktober werd het eerste schilderij officieel onthuld door een bewoonster mevrouw Blijham en Paul Mangus van G-art.

Mensen in hun kracht zetten
Welzijnsmakelaar Cobie Uilenreef van Woonzorg Flevoland is erg blij met de schilderijen. Cobie: “Deze mensen hebben dan wel een beperking, maar ook een prachtig talent om te schilderen. En dat mag gezien worden. Het is geweldig dat dit talent tentoongesteld wordt op een plek waar we werken met hetzelfde gedachtengoed: mensen in hun kracht blijven zetten met wat ze nog kunnen. De bewoners genieten van de kunst. En daarbij hoort ook de boodschap dat de kunst gemaakt is door iemand, die net als de bewoners van de Hanzeborg op bepaalde vlakken moeite hebben met functioneren in het dagelijks leven. Dat is een mooie verbinding.”

G-stars
De kunstenaars zijn zogeheten ‘G-stars’; mensen met een verstandelijke en/of psychische beperking. In diverse ateliers in Flevoland werken zij onder begeleiding van een professionele kunstenaar. Zij krijgen in deze ateliers de gelegenheid zich beeldend te uiten en hun artistieke talent te ontwikkelen. De winst van de verkochte kunstwerken stroomt weer terug naar de ateliers. Die kunnen daardoor weer materialen aanschaffen of extra kunstenaars aannemen en deze een volwaardige werkplek bieden in onze samenleving. De schenking van de schilderijen werd mogelijk gemaakt door Fonds Leefbaarheid, van Provincie Flevoland. Dit fonds is bedoeld voor initiatieven uit de Flevolandse samenleving, waarin de overheid niet voorziet. De subsidie van dit fonds is bedoeld om de sociale cohesie en economische ontwikkeling op het platteland van Flevoland stimuleren.

Een podium geven
Paul Mangnus van G-Art: “De schilderijen zijn gemaakt door bijzondere kunstenaars met een fascinerende kijk op de wereld om hen heen. Deze wereld weten zij op een geheel eigen manier te vangen in hun schilderijen. Elk schilderij vertelt een verhaal. Zo geven de G- kunstenaars ons een kijkje in hun  belevingswereld. Wij willen deze regionale talenten een passend en professioneel podium geven en daarmee een bijdrage leveren aan de emancipatie en normalisatie van deze kunstenaars aan onze samenleving.” De schilderijen zijn te zien in de gangen van woonzorglocatie Hanzeborg.

Meer lezen

Volg ons op social media

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandWoonzorg Flevoland is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering