Regio pakt tekort specialisten ouderengeneeskunde aan

Direct
zorgadvies
0320-
229 173

🠄 Terug naar overzicht

Erkenning Woonzorg Flevoland tot opleider mooie eerste stap

De instellingen voor ouderenzorg in de regio willen de komende jaren het tekort aan medisch specialisten in de ouderenzorg in de regio Flevoland aanpakken. Woonzorg Flevoland is sinds kort opnieuw erkend voor het opleiden tot specialist ouderengeneeskunde, waarmee het bevoegd is om specialisten op te leiden. Samen met collega-organisaties, biedt de organisatie de mogelijkheid voor coschappen aan en wil het een aantrekkelijke woon-/werkomgeving creëren in de regio.

Om specialisten in de regio op te leiden, was het noodzakelijk dat Woonzorg Flevoland eerst (weer) erkend werd als opleider voor specialisten ouderengeneeskunde. Dit gebeurde na een lang en intensief traject, waarin de beoordelaar vol lof was over de professionaliteit van Woonzorg Flevoland. Het tekort aan specialisten, en de omvang van de uitdaging om dit op te lossen is groot. Daarom zijn Talma Urk, Coloriet, Zorggroep Oude en Nieuwe Land  en Woonzorg Flevoland een samenwerkingsverband aangegaan.

Opleiden vanuit eigen expertise

Onderdeel van het samenwerkingsverband is het aanbieden van de mogelijkheid tot het afronden van coschappen. Hierbij biedt elke zorgorganisatie een onderdeel van de driejarige opleiding tot specialist ouderengeneeskunde aan. “Op deze manier benut iedereen z’n eigen expertise. Voor de een is dat psychogeriatrische zorg en voor een andere organisatie is dat revalidatie,” vertelt Ron Norder, directeur Strategie en Behandeldienst van Woonzorg Flevoland. “Het ultieme doel is dat een arts die een opleiding bij de organisaties heeft gevolgd, het zo naar z’n zin had, dat hij of zij na zijn studie bij een van ons blijft werken.”

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Het tekort aanpakken ziet Woonzorg Flevoland als een ‘duidelijke maatschappelijke verantwoordelijkheid’, vertelt Ron Norder. “Doordat de demografie van de regio Flevoland anders is ten opzichte van de rest van Nederland, is er een risico dat pas afgestudeerde artsen na het voltooien van de opleiding Geneeskunde niet meer actief zijn in de regio. Maar het aantal ouderen neemt daarnaast explosief toe. De behoefte aan specialisten is dus urgent. Door als organisatie interessant te zijn voor de specialisten, bijvoorbeeld ook door de mogelijkheid tot het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, creëren we een aantrekkelijke woon-/werkomgeving, trekken we onze eigen specialisten aan en bouwen we aan de kwaliteit van ouderenzorg in de regio.”

Meer lezen

Volg ons op social media

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandWoonzorg Flevoland is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering