Woonzorg Flevoland start met traject ‘Grip op je leefstijl’

Direct
zorgadvies
0320-
229 173

🠄 Terug naar overzicht

Een groep cliënten die begeleid wordt door de begeleiders van de afdeling Ondersteuning Thuis van Woonzorg Flevoland startte vandaag met het programma ‘Grip op je leefstijl’. Een traject van tien weken waarbij professionals helpen de ideale daginvulling met een positieve, gezonde leefstijl te vinden.

De aftrap van het traject vond plaats onder het genot van een gezonde lunch. Tijdens de voorstelronde werden de doelen van de deelnemers besproken. Deelnemer Priscilla (29) is aanwezig met haar dochtertje Kelly. Priscilla wil graag assertiever worden en leren ‘nee’ te zeggen. Want ook dát is positieve gezondheid, legt begeleider Laura uit. “Als je weet wat je wil en leuk vindt, sta je ook sterker in je schoenen.” Een ander wil graag handvatten om blijer en positiever in het leven te staan, en meer mensen ontmoeten door middel van vrijwilligerswerk.

Haalbare doelen
Het coachingstraject is een initiatief van persoonlijk begeleiders Patricia Zijlstra en Laura Visser van Woonzorg Flevoland, in samenwerking met Welzijn Lelystad. Het initiatief voor het programma komt voort uit ervaringen uit het werk en privéleven van Patricia en Laura. “Ik zie bij mezelf en in mijn eigen omgeving wat sporten bijvoorbeeld voor positief effect kan hebben op je (mentale) gezondheid. Dat kan tien kilometer hardlopen zijn of een half uurtje wandelen, dat maakt niet uit. Het gaat om wat voor diegene haalbaar is,” vertelt Patricia. Wat voor de cliënt haalbaar is, is dan ook van groot belang bij het programma. “Er zijn veel schema’s voor diëten en trainingsprogramma’s, maar deze volgen is voor veel mensen lastig en het is voor onze cliënten vaak moeilijk om zichzelf te motiveren. Daarom willen we haalbare doelen stellen.”

Cliënten activeren
Begeleider Laura ziet in haar werk regelmatig dat het voor jongere cliënten moeilijk is om zichzelf te activeren. “Veel van mijn cliënten eten niet gezond en vinden het lastig om een dagritme aan te houden of zelfs maar uit bed te komen. Voor iemand met een uitkering is de drempel om iets te ondernemen vaak hoog. In de tien weken van het programma onderzoeken we met de cliënten wat voor activiteiten er zijn die zij kunnen ondernemen en waar hun interesses liggen, van vrijwilligerswerk tot sport en mindfulness.”

Positieve Gezondheid
Om te meten hoe iedereen ‘in zijn vel’ zit, werd tijdens de eerste bijeenkomst de mate van ‘Positieve Gezondheid’ gemeten, met een ‘spinnenwebdiagram’: een meetinstrument om de gezondheid als het vermogen door zelfsturing en veerkracht om te gaan met uitdagingen op fysiek, emotioneel en sociaal vlak. Aan het einde van het traject, wordt de meting opnieuw ingevuld: is er iets veranderd?

Positieve Gezondheid is een concept van het Institute for Positive Health en is erop gericht dat mensen zelf initiatief nemen en grip hebben op hun gezondheid en de gezondheidszorg. Het spinnenweb is een meetinstrument, maar ook een gespreksinstrument voor de professional: waar ligt je kracht en je behoefte wat betreft lichaamsfunctie, dagelijks functioneren etc. Bij een succesvol traject, wordt er door Woonzorg Flevoland gekeken naar een vervolg.

Begeleiders Laura (links) en Patricia (rechts)

Priscilla met haar dochtertje Kelly

Meer lezen

Volg ons op social media

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandWoonzorg Flevoland is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering