Woonzorg Flevoland te zien in televisieprogramma Five Days Inside

Direct
zorgadvies
0320-
229 173

🠄 Terug naar overzicht

Hoe brengen mensen met dementie hun laatste levensjaren door en hoe wordt er voor hen gezorgd? Dat heeft het televisieprogramma Five Days Inside in beeld gebracht bij woonzorgcentrum Hanzeborg. Presentatrice Angela Groothuizen verbleef onlangs vijf dagen en vier nachten in de Hanzeborg. Tijdens deze week liep zij mee met zorgmedewerkers en maakte zij kennis met bewoners.

Presentatrice Angela Groothuizen overnachtte op de afdeling Kleinschalig Wonen, in woonzorgcentrum de Hanzeborg. Hier wonen ouderen met dementie, die liefdevol worden verzorgd in appartementen met een gezamenlijke woonkamer. Overdag liep Angela rond over de afdeling, sprak zij met bewoners, familieleden en medewerkers en hielp zij zelfs met de verzorging van de cliënten. Zij maakte mee wat de ziekte met de cliënten doet en wat voor impact dit heeft op familieleden.

Woonzorg Flevoland wilde met de medewerking aan het programma laten zien hoe mooi het is om in een verpleeghuis te werken. En dat de collega’s de bewoners helpen om deze fase van hun leven zo prettig mogelijk te laten verlopen. Daarbij vond de zorgorganisatie het belangrijk om te laten weten dat er in het leven van de bewoners en hun familie naast verdriet en pijn, ook heel veel mooie, grappige en gezellige momenten zijn.

Verzorgende IG Arjan Hutten werkt op de afdeling waar de opnames plaatsvonden. “Angela is echt vijf dagen en vier nachten bij ons geweest. Ze is wel eens van de afdeling af geweest, want ook zij heeft pauze nodig, maar ze was er zeker acht uur per dag. Het was dus niet zo dat ze even een uurtje kwam filmen en dan weer weg ging. Een ochtenddienst begint om zeven uur, en Angela schoof dan ongeveer een uur later aan bij het ontbijt. Wat grappig was, was dat ze dan niet volledig opgemaakt en met gestylede haren uit haar kamer uit kwam. Ik kan me voorstellen dat ze dat zou doen, maar dat deed ze niet. Ze liep ook gewoon in haar joggingbroek over de gang, dat maakte haar niets uit.”

Het idee achter de documentaires van Five Days Inside is dat de kijker kennis maakt met een wereld die normaal gesproken niet zo makkelijk toegankelijk is. De presentatrice gaat onvoorbereid naar binnen en ondervindt hoe het is om er te leven. Door zich in de onbekende wereld vrij te bewegen en spontane gesprekken te voeren, ontstaat echt contact en begrip voor elkaar. De presentatrice kan net als de kijker – veel leren door van binnenuit te kijken en tijdelijk te verblijven in een leefgemeenschap. De uitzending van Five Days Inside met Woonzorg Flevoland is te zien op dinsdag 11 februari om 21:25 uur op RTL 4.  

Meer lezen

Volg ons op social media

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandWoonzorg Flevoland is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering