Woonzorg Flevoland verhoogt medicatieveiligheid met samenwerking apotheken

Direct
zorgadvies
0320-
229 173

🠄 Terug naar overzicht

Woonzorg Flevoland verhoogt met een samenwerkingsovereenkomst met Apotheek Ex Aqua de cliënttevredenheid, medicatieveiligheid en de kwaliteit van zorg. Afspraken daarover staan in de samenwerkingsovereenkomst tussen Woonzorg Flevoland en de apotheker die donderdag 14 februari getekend werd door zorgbestuurder John Bos en Roeland Böttger, apotheker Ex Aqua.

In de overeenkomst tussen Woonzorg Flevoland en Apotheek Ex Aqua is het gehele medicatieproces van cliënten en ieders verantwoordelijkheden beschreven aan de hand van zes stappen uit de Veilige principes in de medicatieketen, die opgesteld is door het Platform medicatieveiligheid. Dit heeft als doel om de medicijnverstrekking op een prettige, efficiënte en duidelijke manier te laten verlopen en het levert voordelen voor cliënten en medewerkers op. Prettig voor de cliënt is dat de apotheker bijvoorbeeld verantwoordelijk is voor het ophalen van de restmedicatie en het leveren en ophalen van een naaldencontainer. Daarbij belt de apotheek de cliënt voor advies en een instructie bij de eerste en tweede baxteruitgave (de rol met medicijnzakjes).

Met zekerheid de juiste pil

De procedures met de medicijnuitgave via de baxter zijn daarnaast geüpdatet ten behoeve van de veiligheid. Wijkverpleegkundige Janine Meun heeft dagelijks te maken met de protocollen rondom medicijnuitgifte en dacht mee over de nieuwe protocollen die in het samenwerkingsverband zijn vastgelegd. “Waar er eerst meerdere pillen in één zakje zaten, zit er nu maar één pil in een zakje. Wanneer de medicatie verandert, weet het thuiszorgpersoneel nu precies welk zakje uit de rol moet. Als er vier witte, ronde pilletjes in één zakje zitten is dat moeilijker.”

Apotheken in Lelystad

“Met deze vastgelegde werkwijze is er meer zekerheid dat er minder fouten gemaakt worden,” vertelt apotheker Böttger van Apotheek Ex Aqua. Apotheek Ex Aqua is onderdeel van Apothekersgroep Lelystad, een samenwerkingsverband van Apotheek De Jol, Apotheek Ex Aqua, Apotheek Koster en Apotheek Reuvers. Bestuurder John Bos van Woonzorg Flevoland is erg verheugd met de samenwerking tussen Woonzorg Flevoland en Apotheek Ex Equa. “In onze zorg staat de cliënt centraal. Ik ben blij dat we met deze overeenkomst nog beter bijdragen aan de zorg die wij leveren en de kwaliteit hiervan verhogen. Dit mogen cliënten van ons verwachten.”

Meer lezen

Volg ons op social media

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandWoonzorg Flevoland is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering